SMATSA u minusu 43 mil. EUR zbog korone, uzimaju kredit za likvidnost - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SMATSA u minusu 43 mil. EUR zbog korone, uzimaju kredit za likvidnost

  Kao posledica velikog pada obima vazdušnog saobraćaja ukupni projektovani pad prihoda Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) za ovu godinu je 43 miliona evra, što predstavlja pad od 48 odsto u odnosu na planirani iznos u prvobitnom finansijskom planu za ovu godinu.

  „Od početka marta do kraja juna, broj letova na nivou Evrope je zabeležio pad od oko 75 odsto, a u prostoru nadležnosti Kontrole letenja taj pad je iznosio 80 odsto. U narednim mesecima se očekuje određeni oporavak, koji je kvantifikovan kroz grube projekcije Evrokontrola, na osnovu kojih se očekuje da će broj letova u 2020. godini u vazdušnom prostoru u nadležnosti SMATSA beležiti pad od oko 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, navodi se u izmenjenom finansijskom planu ovog preduzeća.

  Navodi se da se Međunarodno udruženje avio-prevoznika (IATA – International Air Transport Association) obratilo Evrokontrolu sa zahtevom o suspenziji plaćanja obaveza koje dospevaju po osnovu pruženih usluga u vazdušnoj plovidbi, u periodu trajanja krize izazvane koronavirusom.

  Na osnovu navedenog, plaćanje za letove realizovane u februaru odlaže se za novembar ove godine, dok se plaćanja za letove realizovane u martu, aprilu i maju, odlažu za narednu godinu.

  Navodi se da u strukturi troškova preduzeća SMATSA dominiraju (sa preko 85 odsto) troškovi koji nisu u direktnoj korelaciji sa obimom saobraćaja, a uključuju zarade zaposlenih, troškove tekućeg održavanja sistema, obavezna osiguranja, zakupe državne imovine kao i troškove kamate, piše Pobjeda.

  „Ovi troškovi su fiksni i obračunavaju se po ugovorenim iznosima i u najvećoj meri ne zavise od obima aktivnosti i saobraćaja. Pomenute troškove nije moguće ukinuti niti značajno smanjiti u kratkom roku, već je samo moguće odložiti njihovo plaćanje, tako da sve navedeno predstavlja jak pritisak na likvidnost preduzeća SMATSA“, ističe se u dokumentu.

  Preduzete mere pre svega uključuju smanjivanje troškova poslovanja i investicionog ulaganja kao i obezbeđivanje dodatnih kreditnih sredstava za potrebe očuvanja tekuće likvidnosti, kaže se u izmenjenom planu. Precizirano je da su konkretno troškovi materijala umanjeni za gotovo 40 odsto, troškovi proizvodnih usluga za 45 odsto, dok su nematerijalni troškovi smanjeni za 35 odsto, u odnosu na prvobitni plan.

  „Mere podrazumevaju i odlaganje realizacije i potpuno ukidanje investicionih projekata koji nisu od vitalnog značaja za funkcionisanje preduzeća tako da je ukupan fond za investicije umanjen za 57 odsto u odnosu na prvobitno usvojen finansijski plan“, navodi se u dokumentu.

  Ističe se da je takođe značajno smanjenje troškova postignuto i na poziciji troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi i to za sedam odsto.

  Prosečne zarade u SMATSA godinama unazad važe za jedne od najviših, pa su mediji navodili da je posao operatera plaćen između 200.000 i 500.000 dinara.

  Izvor: Pobjeda

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE