SMRTONOSNIJI od ratova: Od koronavirusa UMRLO više od 600 novinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SMRTONOSNIJI od ratova: Od koronavirusa UMRLO više od 600 novinara

  Više od 600 novinara je umrlo širom sveta od korona virusa, upozorila je švajcarska organizacija Pres emblem kampejn (Press Emblem Campaign, PEC), koja zahteva da zaposleni u medijima budu među prioritetnim slučajeva za vakcinaciju.

  Ta organizacija sa sedištem u Ženevi, koju je u junu 2004. godine osnovala grupa novinara iz nekoliko zemalja, precizira, međutim, da nije moguće razlikovati novinare zaražene na poslu od novinara zaraženih u privatnom životu.

  “Zbog svoje profesije, novinari koji odlaze na teren da bi informisali zaista su posebno izloženi virusu. Neki od njih, posebno slobodni novinari i fotografi, ne mogu da rade samo od kuće”, istakao je u saopštenju generalni sekretar PEC Blez Lempen.

  Ta organizacija takođe traži da se novinari tretiraju kao prioritetni radnici i da budu vakcinisani kao prioritetni slučajevi.

  Prema podacima te nevladine organizacije, 602 novinara su umrla od kovid-19 od marta 2020. godine i to 303 u Latinskoj Americi, 145 u Aziji, 94 u Evropi, 32 u Severnoj Americi i 28 u Africi.

  Pojednostavljeno, koronavirus je po medijske radnike višestruko smrtonosniji od ratova i ostalih oblika oružanih sukoba.

  Primera radi, prema podacima Međunarodne federacije novinara (IFJ), u 2018. godini u oružanim sukobima širom sveta stradali su 94 novinara i medijskih radnika.

  Američki Vašington post objavio je krajem 2019. godine da je u prethodnoj deceniji, u raznim oružanim sukobima i napadima širom sveta ubijeno najmanje 554 novinara i 49 medijskih radnika.

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE