Šok za zakupce lokala u Nišu: Moraće da PLATE KIRIJU iako je prethodno otpisana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šok za zakupce lokala u Nišu: Moraće da PLATE KIRIJU iako je prethodno otpisana

  Pre skoro šest meseci niški Štab za vanredne situacije je omogućio zakupcima gradskih lokala da ne plaćaju kiriju za tri meseca, kada zbog vanrednog stanja mnogi nisu ni radili, ali je ta odluka poništena, pišu Južne vesti.

  Nova gradonačelnica Niša i komandant novog-starog Štaba je poništila tu odluku i naredila da ipak plate zakup za taj period na rate narednih šest meseci. Ova nova odluka najviše je pogodila ugostitelje, koji kažu da to ozbiljno ugrožava njihovu egzistenciju i opstanak.

  Prvobitna odluka Štaba za vanredne situacije doneta u aprilu bila je da se odlaže naplata zakupa poslovnog prostora koji je u vlasništvu Grada Niša i da kiriju mogu da plate kada prođe vanredno stanje u 24 jednake mesečne rate bez kamate.

  Ubrzo je usledila nova odluka Štaba – da kiriju od 15. marta do kraja maja zakupci ne plaćaju ni dinar.

  Mnogi privrednici u gradskim lokalima u tom periodu nisu ni mogli da rade, jer je bilo vanredno stanje, te im je zbog korona-krize značilo da ne plaćaju zakup.

  Međutim, pre mesec dana Štab je na čelu sa novom gradonačelnicom Draganom Sotirovski doneo novu odluku koja poništava prethodne dve – kiriju će morati da plate i za mesece kada nisu radili. To im je omogućeno na šest mesečnih rata, bez kamate ako isplate sve do kraja maja naredne godine.

  Da će ipak morati da plate kiriju, kako piše u naredbi koju potpisuje Sotirovski, odlučeno je na sednici Štaba u užem sastavu 1. oktobra. Tih dana je upravo gradonačelnica najavljivala strože kontrole ugostitelja koji ne poštuju mere, a koji sada kažu da je njih najviše pogodila nova naredba.

  Autentičnost dokumenta potvrđuje i Jelena Milošević ispred Udruženja ugostitelja Niša. Poslodavci koji su sada ugroženi nisu želeli da govore javno o tome, ali nekoliko njih je potvrdilo da im je stigao dokument i da su šokirani.

  “Jedva opstajemo sada, tek sad ne znamo kako ćemo”, komentar je jednog od ugostitelja.

  Obmanuti su i besni, a posebno zato što se odluke olako i retroaktivno poništavaju, iako ugrožavaju njihovo poslovanje. Ovo ozbiljno ugrožava egzistenciju i opstanak privatnika, posebno u doba korone – dodaju.

  Kako saznaju Južne vesti, ugostitelji će pisati molbu gradonačelnici i tražiće da se ovakva odluka poništi.

  Iz kabineta gradonačelnice, i pored obećanja da će odgovoriti Južnim vestima, nije stigao odgovor na pitanje zašto je iznenada promenjena odluka o besplatnom zakupu prostora.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE