S&P zadržao kreditni rejting, Srbija ostaje na nivou BB plus

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  S&P zadržao kreditni rejting, Srbija ostaje na nivou BB plus

  Rejting agencija Standard and Poor’s potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB plus i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  “Doslednost u sprovodjenju odgovorne ekonomske politike dala je rezultate, te tako Srbija i dalje ostaje u grupi retkih zemalja kojima u 2020. godini kreditni rejting nije smanjen”, navodi se u saopštenju.

  Agencija je ocenila da su zahvaljujući uspešno sprovedenim strukturnim reformama i merama fiskalne discipline i konsolidacije stvorene dobre osnove za održiv privredni rast i da je Srbija ušla u ovu krizu spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama.

  Ističe se da je smanjenjem javnog duga u prethodnom periodu stvoreno dovoljno fiskalnog prostora da u uslovima krize može da podrži dodatno zaduživanje za paket mera podrške privredi i oporavak ekonomije od negativnog uticaja pandemije, što je ujedno usporilo ekonomski pad srpske privrede.

  Takodje, uspešne mere monetarne politike sprovedene u prethodnim godinama, rezultirale su stabilnom i niskom inflacijom, istakla je agencija Standard and Poor’s.

  U izveštaju se konstatuje da je potencijalna ekonomska šteta od šoka izazvanog pandemijom korona virusa ublažena zahvaljujući i zajedničkom paketu mera podrške Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, koji iznosi skoro 13 odsto BDP-a.

  Usled potrebe da se finansiraju mere podrške privredi i gradjanima kako bi se smanjio uticaj krize u 2020. godini, došlo je do privremenog blagog porasta učešća javnog duga u BDP-u i već u narednoj godini očekuje se da se javni dug vrati na prethodni opadajući trend.

  Direktne strane investicije u prethodnom periodu su bile više nego dovoljne da u potpunosti pokriju tekući deficit.

  Ukoliko se povećanje priliva stranih direktnih investicija nastavi, kao i poboljšanje otpornosti platnog bilansa, rast primanja od izvoza i povećanje nivoa deviznih rezervi, i pored svih rizika, stvorili bi se uslovi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije, procena je te rejting agencije.

  Agencija  je ukazala da su bankarski sistem i kurs dinara ostali stabilni, da su devizne rezerve na rekordnom nivou i da je nivo problematičnih kredita značajno smanjen.

  Standard and Poor’s procenjuje manji privredni pad ove godine od 1,5 odsto, u odnosu na prethodno projektovanih 3,5 odsto u maju, kao i da će Srbija već naredne godine stvariti značajan privredni rast od 4,5 odsto.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE