Španija ne zna kako da potroši MILIJARDE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Španija ne zna kako da potroši MILIJARDE

  Nakon što je obezbedila veliki deo evropskih sredstava za oporavak od koronakrize, Šanija se suočava sa neobičnim problemom, a to je kako iskoristiti sav taj novac, rekli su vladini izvori za Rojters.

  “Ovo nije kriza novca, već kriza ideja”, rekao je jedan od izvora.

  Španija je izuzetno teško pogođena pandemijom. Od Covida-19 obolelo je više od 640.000 ljudi, najviše među zemljama u zapadnoj Evropi, a umrlo je više od 30.000 ljudi. Privreda je u drugom tromesečju opala za 18,5 odsto.

  Kako bi se oporavila, Španiji je bespovratno dato oko 140 milijardi evra iz EU paketa za oporavak od koronavirusa, ukupno vrednog 750 milijardi evra. To uključuje 43 milijarde evra bespovratnih sredstava samo u sledeće dve godine – što je oko osam odsto godišnje potrošnje.

  “Potrošiti taj novac nije lako”, rekao je drugi vladin izvor.

  Evropska komisija preporučila je evropskim vladama da novac iz paketa oporavka troše na zelenu energiju, saobraćaj i ulaganja u digitalizaciju.

  Španski premijer Pedro Sančez, koji se na samitima EU u julu borio za odobrenje fonda za oporavak, stavio je svoju kancelariju u položaj da nadgleda sprovođenje plana oporavka, a trebalo bi i da se formira savetodavna grupa koju čine korporativni direktori, rekao je drugi izvor.

  “Trenutni izazov je na koji će način novac koji stigne da se u potpunosti iskoristi. Moraće da postoje projekti sa velikom apsorpcijom investicija”, rekao je direktor konsultantske firme Red2Red Jose Moises Martin.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE