Španija uvodi OSNOVNI DOHODAK: 550 EUR mesečno, bez ikakvih uslova - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Španija uvodi OSNOVNI DOHODAK: 550 EUR mesečno, bez ikakvih uslova

  Španija planira da potroši 3 milijarde evra godišnje na šemu prema kojoj bi se obezbedio minimalni prihod najsiromašnijim građanima. Njihov cilj je da siromaštvo spuste na prosek Evropske unije.

  Ministar socijalne zaštite Hose Luis Eskriva je rekao da očekuje da će vlada ove nedelje odobriti prvi, neuniverzalni program podrške koji je namenjen za 850.000 domaćinstava, odnosno 2,5 miliona Španaca.

  Vlada manjinskih levičarskih koalicija takođe želi da poboljša efikasnost i pravičnost raspodele dohotka u naciji koja je dugo zaostajala u odnosu na većinu evropskih zemalja na tom polju i čija je ekonomija duboko pogođena koronakrizom.

  Prema šemi, prednost će imati domaćinstva sa decom, a postaviće se i minimalni nivo prihoda prema kojem će se primati oko polovine minimalne zarade u Španiji, koja trenutno iznosi 1.108 evra.

  Taj prihod će rasti u zavisnosti od toga koliko dece ili izdržavanih porodica ima domaćinstvo.

  „Cilj ove šeme minimalnog dohotka je pokušaj da se iskoreni ekstremno siromaštvo, što je veliki problem u Španiji”, rekao je Eskriva.

  „U pogledu efekata preraspodele, mogli bismo da nadmašimo druge modele u Evropi, jer je naša modernija, fokusiranija i trebalo bi da bude efikasnija u preraspodeli”, rekao je i dodao da to može dopuniti neke veoma niske plate, posebno one u neformalnom sektoru.

  Eskriva je rekao i da bi ova mera mogla da pomogne u obnavljanju neformalne ekonomije, koja prema Međunarodnom monetarnom fondu čini oko 20 odsto BDP-a, jer će korisnici biti u obavezi da svoje podatke daju poreskim vlastima.

  Španija ima najveći udeo stanovništva kom preti siromaštvo u zapadnoj Evropi. Prema poslednjim podacima, procenat tih građana iznosi 21,6 odsto. To je treći najgori rezultat u pogledu raspodele prihoda u Evropskoj Uniji.

  Eskriva je rekao i da program neće da obeshrabri građane da traže posao, iako je u pitanju nacija sa veoma visokom nezaposlenošću. Kako bi se podstaklo traženje posla, biće ograničeno vreme za korišćenje minimalnog dohotka.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE