SPIEF: Šabačka mlekara gradi fabriku u Rusiji - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

SPIEF: Šabačka mlekara gradi fabriku u Rusiji

Mlekara Šabac počeće izgradnju fabrike u Rusiji, a postrojenje će biti gotovo za šest do osam meseci, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na panelu “Srbija Rusija: Mogućnosti ekonomske saradnje”, koji je održan prvog dana Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

“Mlekara Šabac, koja 75 odsto belog sira izvozi na rusko tržište, završila je pregovore za izgradnju fabrike u Rusiji. Postrojenje će kada bude završeno, moći da proizvodi 450 tona mleka dnevno, što je kapacitet u rangu sa najvećim balkanskim mlekarama. To su sjajne vesti i smer u kome želimo da idemo”, rekao je Čadež, a saopštila je PKS.

Čadež je rekao da sve više srpskih kompanija izvozi u Rusiju, a širi se i lista proizvoda koji nalaze kupce na ruskom tržištu.

Prošle godine u Rusiju je izvozilo 815 naših firmi, a izvezli smo 1.341 različit proizvod. Raste i vrednost izvoza u Rusiju, tako je na primer, izvoz lekova skočio za 60 odsto, a automobilskih guma za 30 procenata, istakao je Čadež.

Kako je objasnio, oživeli su mehanizmi saradnje i ekonomska dinamika između sektora, a Forum u Sankt Peterburgu odlična je prilika da se čuju saveti od ruskih saradnika koji mogu pomoći poboljšanju ekonomske razmene Srbije i Rusije.

“Veliki problem nam je organizovaniji pristup u nekim sektorima, sama logistika i nastup na ruskom tržištu, značila bi nam pomoć u tim oblastima kao i u tome na koje regione se treba fokusirati”, rekao je Čadež.

U okviru Foruma otvoren je Nacionalni paviljon Srbije na kome se predstavljaju domaće kompanije: Srbijagas, PSP Farman, Er Srbija, ćrodrom Nikola Tesla, Telekom Srbije, Energoprojekt, Hipol Odžaci.

Glavna tema ovogodišnjeg SPIEF-a je “U traganju za novom ravnotežom u globalnoj ekonomiji”, a ovogodišnje zemlje partneri i gosti su Srbija i Indija kojima se posvećuje posebna pažnja.

Forum je jedna je od najprestižnijih poslovnih manifestacija u Rusiji, koja će ove godine okupiti oko 50.000 učesnika, zvaničnika, biznismena i eksperata iz celog sveta. Delegaciju Srbije predvodi v.d. premijera Ivica Dačić.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE