"Sputnjik made in Serbia": Torlak SVE BLIŽI proizvodnji ruske vakcine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Sputnjik made in Serbia”: Torlak SVE BLIŽI proizvodnji ruske vakcine

  Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je pogone najvećeg ruskog proizvođača vakcine “sputnjik V”, organizaciju “Generium” u Vladimirskoj oblasti u Rusiji i poručio da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji te vakcine u Srbiji.

  Popović je, sa stručnjacima iz Instituta “Torlak” i Ministarstva zdravlja, održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije “Generium”, Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv kovida-19 u Srbiji.

  Popović je istakao da je to još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije, ali i dokaz ogromnog autoriteta i poštovanja koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživa u Rusiji.

  “Zahvaljujući predsedniku Vučiću, ruska strana je odmah odgovorila na naš molbu da se ruska vakcina ‘sputnjik’ proizvodi u Srbiji i sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo je da se iznađe način kako da uspostavimo proizvodnju ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku”, rekao je Popović, a navodi se u saopštenju Ministarstva za inovacije.

  Ministar je istakao da se u ovom trenutku ruske vakcine “sputnjik”, van teritorije Rusije, proizvode jedino u Kazahstanu.

  “Ne treba posebno napominjati koliki će značaj za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi”, rekao je Popović.

  Istakao da je sa organizacijom “Generium” potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine u Srbiji.

  Najavio je i da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Srbiju i Institut “Torlak” kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucija.

  Vršiteljka dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, Vera Stoiljković, istakla je da je Institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

  “Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam da bi Institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji”, istakla je Stoiljkovićeva.

  Izvor: RTS, agencije

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE