Srbija i EU potpisale novi paket podrške vredan preko 86 miliona EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i EU potpisale novi paket podrške vredan preko 86 miliona EUR

  Zvaničnici Evropske unije i Srbije potpisali su sporazum o dodeli paketa bespovratnih sredstava Srbiji vredan više od 86 miliona evra. Paket bespovratne pomoći ima za cilj pružanje podrške Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, konkretno za bezbednu pijaću vode, turizma i malih i srednjih preduzeća.

  Sporazum su u Palati „Srbija“ potpisali ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i ambasador Evropske unije Sem Fabrici, u prisustvu predsednika Vučića i ambasadorâ država članica Evropske unije.

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji se obratio učesnicima događaja putem video snimka iz Brisela.

  U svojoj video poruci, komesar Varheji je poručio:

  “Veliko mi je zadovljstvo što Evropska unija i Srbija danas potpisuju sporazum o programu za dodelu 86 miliona evra bespovratne pomoći u cilju podrške privredi i životnoj sredini. Ovo je nedvosmislen izraz naše posvećenosti. Evropska unije je bila uz Srbiju od samog starta pandemije kovida 19”.

  Kako je naveo, ove nedelje će Zapadnom Balkanu iz EU stići vakcine protiv koronavirusa.

  “Više od jedne trećine od ukupno 651.000 doza vakcina BioNTech Pfizer iz EU, biće usmereno na zdravstvene radnike u prvim linijama odbrane, dok će ostatak biti usmeren na ugrožene grupe”, rekao je Varheji.

  On je dodao da Srbija odlično sprovodi kampanju vakcinacije.

  “Vi ste u isto vreme svom narodu obezbedili vakcine i delili ih sa regionom, na čemu smo vam zahvalni. Sada EU želi da pomogne vama – jer nam je stalo. Stalo nam je do Srbije i do čitavog Zapadnog Balkana!”.

  Najveći deo podrške ide u sektor zaštite životne sredine

  Na konferenciji se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  “Danas smo dobili 86 miliona evra bespovratne pomoći EU, reč je o sredstvima koja se namenski troše za programe i projekte koji su unapred dogovoreni. To su projekti, koji su strukturalnog tipa, od razvoja i napretka našeg obrazovanja, našeg preduzetništva, naših inovacionih mogućnosti, zaštite životne sredine, do napretka vladavine prava. Veliko hvala EU, pred nama je još mnogo posla!“, poručio je Vučić.

  Priliku da se obrati iskoristila je i ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

  “Najveći deo podrške, a to je 45.5 miliona evra, ide u sektor zaštite životne sredine i ostvarivanja ciljeva Zelenog dogovora. Ovim sredstvima biće obuhvaćena izgradnja sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, Loznici i Sokobanji. Ovom podrškom dalje biće obuhvaćene pripremne radnje koje bi trebale da dovedu do izgradnje postrojenja za upravljanje otpadom u Novom Sadu“, poručila je Joksimović.

  Ovaj značajan paket pomoći je sačinjen od bespovratnih sredstava; drugim rečima, Srbija neće morati da vraća ovaj novac.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Eu u Srbiji

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE