Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Srbija izdvaja 666 dinara za žene u svakom selu

Piše: Milenko Vasović

Kad država iza nečega stane “to ti  je završeno”. Tako je srpska država stala iza projekta “osnaživanje žena na selu”. Kao da one od tolikog rada nisu dovoljno snažne, pa sad treba da “bilduju” o državnom trošku. Odavno nije viđena takva nesrazmera između potrebe i odvojenog novca.

Ministarstvo za rad “opredelilo” je tri miliona dinara za ovaj strateški projekat. Jer, trenutno je za Srbiju to jedno od pitanja opstanka. Sela se prazne, natalitet u kanalu, siromaštvo dominira… pa, ima li ičeg logičnijeg nego pomoći ženama na selu.Ideji se nema šta prigovoriti. A novac? Hm, toliko zaradi muzika na većoj svadbi.

U Srbiji ima 150 opština što će reći da je ovim konkursom “opredeljeno” 20.000 dinara ili 170. evra po opštini. Znam, znam, neće se to tako deliti, ali toliko je to u proseku. Može i ovakva računica: u Srbiji ima oko 4.500 sela što znači da ženama u svakom selu država pomaže sa 666 dinara. Au kakva đavolja brojka, nema od ovog posla ništa. Prava je sreća što je oko 1.200 sela “ugašeno” pa se onda i cifra penje na čitavih 900 dinara.

Za tri miliona ili 25.000 evra može da se kupi bolji traktor. Dobro, ne može baš ceo traktor, ali pola može. Pa dogodine pola  i eto uspeha. Neću da kažem da se država bruka, daleko bilo, ali ne mogu da verujem da je Vulinova tetka jača od Srbije. Ona je sirotom ministru dala osam puta više para nego što država daje za “osnaživanje žena na selu”. Pa Beograđani daju tri i po puta više para za novogodišnju jelku. A predsednik najsiromašnijih građana u Evropi je obećao 10 miliona evra fudbalerima ako budu svetski prvaci.

Kako se ovi iz Ministarstva ne setiše da mu traže taj novac, pa da ga proslede ženama. A možda nisu smeli da pitaju, ili možda ne govore sa pomenutim. Tek tih 10 miliona evra  je 390 puta više nego što je država “opredelila” za osnaživanje . Pa zar su nama fudbaleri 390 puta važniji od žena. Ako ništa, žene na selu su lepše I od Kolarova i od Matića zajedno. Dobro, možda su Kolarov i Matić siromašniji, ali opet… A možda tih 10 miliona evra i nema, možda ih je predsednik najsiromašnijih građana Evrope dao Francuzima, pa oni su svetski prvaci.

Šta ima veze, mi i onako delimo novac po svetu i kapom i šakom. Važno je da stranci osete našu toplinu.

Neka budala će reći i tri miliona je dosta, nema para. Kako nema, pitajte da li ima para one Beograđane što deci dnevno daju 500 evra za džeparac. Ima para, samo nema za selo, za žene, za poštene i vredne.

Predlažem Ministarstvu da konkurs poništi i da za tih tri miliona kupi 100 televizora i podeli ženama po selu da gledaju “farmu”  i “zadrugu” tako će se najpre osnažiti. A ako dobiju popust ostaće para i za konac. Kako šta će im konac, pa za šustikle.

Izvor: BIZLife

What's your reaction?

Komentari

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE