"Srbija nikad više neće patiti pod jarmom tiranije"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Srbija nikad više neće patiti pod jarmom tiranije”

  U Kragujevcu, u istorijskoj sali Stare skupštine, održana je Sretenjska akademija – zvanična proslava Dana državnosti. Sretenjsku besedu, koju su proteklih godina držali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najvažniji državni funkcioneri, ove godine držala je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

  „Ovaj praznik obavezuje nas da nikad ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom tiranije i da negujemo slobodu i demokratiju kao temelje naše države“, poručila je ministarka Obradović i istakla da se obeležavanje Sretenja započinje u Кragujevcu, mestu gde je rođena moderna Srbija i gde je 1835. godine usvojen Ustav i postavljeni temelji modernog, liberalnog i građanskog društva u Srbiji.

  Ona je podsetila da nas ovaj dan obavezuje da svi u Srbiji znamo kakav je put naša zemlja prošla i koliku je cenu je platila za odbranu i osvajanje slobode i istakla da Sretenje, Dan državnosti treba da bude svečan dan koji nas seća na velikane od Кarađorđa i Dimitrija Davidovića, do svih bezimenih heroja koji su svoje živote položili na oltar otadžbine.

  Obradović je poručila da se svake godine i prošlost i budućnost ove države susreću na ovaj datum i na ovom mestu, kako bi utvrdili dug koji imamo prema precima i obaveze koje imamo prema našoj deci.

  Ona je dodala da je mala Srbija davne 1804. godine, naoružana hrabrošću svojih seljaka krenula put slobode da bi nakon konačnog oslobođenja, baš u Кragujevcu, među prvima u Evropi, uvojila najliberalniji ustav, a tri godine kasnije, dobila tzv. Turski ustav u vidu hatišerifa Osmanskog carstva, što je postavilo temelj i težnju srpskog naroda za slobodom, navela je Obradović.

  „Vreme je pokazalo rezultat i posledice ustanka u Marićevića jaruzi, kao i hrabre odluke narodnih poslanika da izglasaju liberalni Ustav. Vreme je donelo neoborivi sud da ništa ne može da stane na put utemeljavanju zakonodavstva, reformama, parlamentarizmu i demokratiji“, zaključila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

  Izvor: BIZLife

  Foto: MDULS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE