Srbija pokreće proceduru za odobrenje FAJZER VAKCINE za decu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija pokreće proceduru za odobrenje FAJZER VAKCINE za decu

  Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije pokrenuti proceduru kako bi se vakcina proizvođača Fajzer odobrila za upotrebu kod starijih od 12 godina.

  Tiodorović je za list Večernje novosti naglasio da je „velika stvar“ odobrenje Evropske agencije za lekove da deca između 12 i 16 godina mogu da se vakcinišu.

  „Ta odluka je vrlo značajna, jer će imunizacijom moći da bude pokrivena grupa školaraca koji su potencijalno veliki prenosioci virusa“, kazao je Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

  Vakcinacija Fajzer vakcinom kod dece neće biti obavezna, dodao je on.

  „Odluku da li će dete primiti vakcinu ili ne, roditelji bi trebalo da donesu po savetu pedijatra, koji najbolje zna kakvog je zdravlja dete“, napomenuo je Tiodorović.

  Gnjatović: Ne treba žuriti sa vakcinama za malu decu

  Istraživanje Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) pokazalo je da su deca visoko prokužena i da ne treba žuriti sa vakcinacijom protiv korona virusa za malu decu.

  INEP je pratio infekciju koronavirusom kod dece do 10 godina u porodicama gde je bilo više inficiranih, a rezultati pokazuju da su deca visoko prokužena.

  “Čak i kad su nalazi bili negativni, ispostavilo se da je na 70 porodica, 80 odsto dece imalo antitela. Za taj mlađi uzrast treba dobro razmisliti koliko je neophodna vakcinacija. Doze svakako neće biti pripremljene i ispitane pre 2022. godine”, rekla je Marija Gnjatović iz INEP-a gostujući na RTS-u.

  Ukazuje da ne treba žuriti sa vakcinama za malu decu, ali treba, dodaje, raditi na tome ako se pojavi neki soj koji je posebno opasan za decu.

  Posebno je važno, napominje, pružiti informacije mlađoj populaciji, od 16 do 25 godina, u kojoj je malo vakcinisanih.

  “Oni se drže teorije da virus ne napada mlađe. Vakcinacijom ne štite samo sebe već i one iz svog okruženja. Oni se puno kreću. Da bi mogao da se nastavi kulturni i društeni život na nivou pre kovida, važno je da se što više odazovu vakcinaciji”, ističe Gnjatović.

  Napominje da je epidemiološka situacija u Srbiji dosta dobra i da imamo najmanji broj novozaraženih u poslednjih sedam meseci, a sve je to, kaže, zahvaljujući vakcinaciji i dostupnosti vakcina.

  Treća doza za one koji nisu razvili antitela nakon vakcinacije

  Marija Gnjatović iz tog instituta rekla je za RTS da se pretpostavlja da će treća doza vakcine biti potrebna kod određenog broja onih koji ne razvijaju adekvatan antitelni odgovor.

  “Postoji jedan blaži problem kod humoralnog odgovora vakcinisanih ‘Sinofarmovom’ vakcinom i oni će biti kandidati za treću dozu. UAE su prve uvele treću dozu, na snazi je preporuka da je prime oni koji uopšte nemaju antitela ili ih nisu razvili posle šest meseci od primanja druge doze”, navodi Gnjatović.

  Objašnjava da istraživanja INEP-a pokazuju da vakcine novije generacije – Fajzer, Astra-Zeneka i “sputnjik” razvijaju imunološki odgovor nešto ranije nego kod klasične vakcine “Sinofarm”.

  “Antitela kod novih vakcina se javljaju kod većine već nakon nekoliko nedelja od prve doze, a druga doza produžava zaštitu. Kineska vakcina je blaga i bezbedna, ljudi se brinu jer se zaštita dešava kasnije. Dobra epidemiološka situacija je posledica vakcinacije i kineskom vakcinom, ona je dobra i na individualnom i na kolektivnom nivou. Zaštita se stvara nekoliko nedelja od druge doze”, objasnila je Gnjatović.

  Ukazala je da, na osnovu istražvanja INEP-a, savremene vakcine daju zaštitu od minimum godinu dana.

  Na početku se smatralo da će biti oko šest meseci, ali je jasno da je stvoren dobar odgovor, objasnila je.

  Zaštita nakon vakcinacije Sinofarmom se još prati, a pretpostavlja se da će dati odgovor između šest meseci do godinu dana.

  Objasnila je da je pad nivoa antitela očekivan protokom vremena, dodajući da se najveća količina antitela stvara kada je organizam izložen virusu ili aktivnim komponentama vakcine.

  “Kada nestanu iz tela, organizam neće uzalud da stvara antitela, ostaje ćelijski odgovor koji će se aktivirati kada je potrebno i to je suština vakcinacije”, naglašava Gnjatović.

  Kada je reč o novim sojevima koronavirusa, postoji zabrinutost da se vijetnamski soj – kombinacija britanskog i indijskog soja – brže širi, ali to se, kaže Gnjatovićeva, još razmatra.

  Sve vakcine će, prema njenim rečima, pružati neku zaštitu i protiv novih varijanti virusa.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: BIZLife, Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE