Srbija potpisala ugovor za gasni interkonektor Niš-Dimitrovgrad

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija potpisala ugovor za gasni interkonektor Niš-Dimitrovgrad

  Ugovor o finansiranju izgradnje gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska potpisan je danas u Vladi Srbije.

  Vrednost tog projekta je 85,5 miliona evra, a biće finansiran kreditom EIB od 25 miliona evra, bespovratnim sredstvima EU iz IPA fondova u iznosu 49,6 miliona evra, dok će ostali troškovi biti pokriveni iz budžeta Srbije.

  Gasovod kapaciteta 1,8 milijardi kubika godišnje biće dug 109 kilometara. Radovi bi trebalo da počnu krajem ove godine i da budu završeni do 2023. godine.

  Ugovor su potpisali ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlov.

  Ministar Mali je rekao da je gasovod Srbija-Bugarska jedan od šest prioritetnih projekata koje je EU definisala kada je reč o energetskom povezivanju centralne i jugoistočne Evrope.

  “Ovaj gasni interkonektor građanima Srbije će obezbediti ne samo sigurno snabdevanje gasom u dovoljnim količinama, jer se naša privreda sve više razvija, već ćemo na ovaj način diverzifikovati i rute, čime obezbedjujemo i dodatnu vrstu nezavisnosti”, istakao je Mali.

  Dodao je da je taj projekat deo velikog investicionog plana Srbija 2020-2025, važan i za ekologiju jer je prirodni gas bolji izvor energije od kotlarnica i mazuta i kao građevinski projekat doprineće rastu ekonomije i bruto domaćeg proizvoda.

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je rekla da za Srbiju gasna interkonekcija sa Bugarskom znači gasnu stabilnost i da se, pored diverzifikacije ruta, razmišlja i o diverzifikaciji snabdevača u gasnom sektoru.

  “U 2021. godini donećemo važne odluke po pitanju energetske tranzicije, da se više okrećemo ka čistim izvorima energije, da gradimo gasne i elektrane iz obnovljivih izvora. Izgradnja ovog gasovoda značajno će povećati energetsku bezbednost ne samo Srbije, već i regiona”, poručila je ona.

  Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da gasna ineterkonekcija obezbedjuje i jačanje regionalne saradnje kako bi se doprinelo dobro uravnoteženom društveno-ekonomskom razvoju, ali i energetskoj tranziciji i zdravijem okruženju.

  Prema rečima potpredsednice Evropske investicione banke Liliane Pavlove, ta banka se obavezala da će podržati nekoliko odabranih gasnih projekata koji su već u fazi procene pre nego što pređe na pozajmljivanje novca samo za projekte iz obnovljivih izvora energije od kraja ove godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE