Srbija vraća KANCEROGENI susam u Indiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija vraća KANCEROGENI susam u Indiju

  Ministarsto poljoprivrede saopštilo je da se vraća pošiljka susama u Indiju zbog kontaminacije nedozvoljenom količinom kancerogenog etilen oksida, zbog čega je već nekoliko meseci uzbuna u zemljama Evropskoj uniji.

  U tom ministarstvu su agenciji Beta kazali da granična fitosanitarna inspekcija tokom kontrola ispituje ostatke pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje.

  “Susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida”, naveli su u Ministarstvu.

  Hrvatska i ostale evropske zemlje već su, kako su preneli mediji, mesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid zbog čega je i s hrvatskog s tržišta povučen niz proizvoda sa susamom.

  Incident s pesticidom etilen oksidom kojim su tretirane semenke susama, već je neko vreme predmet postupanja sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja, a upravnik hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević rekao je da je reč o susamu iz Indije.

  U Ministarstvu poljoprivrede Srbije su rekli da tokom redovnih kontrola fitosanitarna inspekcija kontrolisala pošiljku od 17.800 kilograma zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije i da je uzorak poslat na ispitivanje etilen oksida u ovlašćenu laboratoriju.

  “Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene, pa je doneto je Rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja pošiljke isporučiocu”, navelo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

  U septembru su prijavljeni vrlo visoki nivoi etilen oksida u određenim serijama susamovog semena poreklom ili poslatih iz Indije koje su ušle u EU, a koje su čak 1.000 puta viši od maksimalno evropskom uredbom dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.

  Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi jer je etilen oksid razvrstan kao mutagena, kancerogena i reproduktivno toksična supstanca, a osim toga nije odobrena za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u EU.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE