Srbiji će trebati 30 GODINA samo da sustigne Mađarsku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiji će trebati 30 GODINA samo da sustigne Mađarsku

  Srbija je u 2019. godini imala privredni rast od oko četiri odsto i biće joj potrebno tridesetak godina da sustigne zemlje kao što je Mađarska, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

  On je u intervjuu Beti rekao da je prošlogodišnji privredi rast Srbije veći od očekivanog rasta od 3,5 odsto, a da je na njega u velikoj meri uticao rast gradjevinarstva zbog izgradnje gasovoda Turski tok, pa da i ako se ostave po strani rezerve u pogledu realističnosti podataka o rastu građevinarstva potrebno imati u vidu da je to jednokratan projekat koji je većim delom završen u prošloj godini, nakon čega će se Srbija vratiti na trend rasta od oko 3,5 odsto godišnje.

  “Srbiji je potrebno najmanje tridesetak godina da po niovu razvijenosti stigne zemlje Centralne Evrope, koje su sada za oko 80 odsto razvijenije od Srbije”, ocenio je Arsić.

  Dodao je da je uslov za to da Srbija u narednih 30-tak godina ostvari visoku prosečnu stopu rasta od čak pet odsto, što predstavlja optimistički scenario jer je malo zemalja uspevalo da ostvari tako visoku prosečnu stopu rasta u periodu od nekoliko decenija.

  To istovremeno znači, kako je rekao, da bi Srbiji trebalo da više nego duplira brzinu rasta u budućnosti u odnosu na ono što je ostvarivala tokom prethodnih sedam godina, kada je ostvaren prosečan rast od samo 2,3 odsto.

  Arsić je rekao da je mogućnost ostvarenja prosečne stope rasta od sedam odsto, koju povremeno nagoveštavaju predstavnici Svetske banke, neverovatan rast čak i kada bi se realizovale potrebne reforme, jer ona podrazumeva stopu investicija od preko 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za evropske zemlje nedostižno.

  Izvor: Beta

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Milanče Mitovski

   Profesore Arsiću, stičićemo Madžarsku za 30 godina, a razvijene zemlje Evrope za 185 godina, kako je prognozirao bivši ministar Dušan Vujović i još uz Božiju pomoć i Isusa Hrista. Svim ljudima dobre volje pravoslavne vere čestitam Božić, "Mir Božji, Hristos se rodi"!

  • Jimmy

   Mi nećemo stići nikoga , a nas će stići svi , uključujući i one koji su sada daleko iza nas (ako takvi i postoje). Ovo je zemlje bez budućnosti, perspektive i pameti. Sam talog i mulj. Čast izuzecima.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE