SRBIJI nedostaju notari: Upražnjeno više od 150 mesta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SRBIJI nedostaju notari: Upražnjeno više od 150 mesta

  Javnobeležnička koroma Srbije objavila je da postoje upražnjena mesta za javne beležnike kojih bi za teritoriju cele Srbije trebalo da bude 370.

  Kako je rečeno na predstavljanju godišnjih rezultata rada Komore, trenutno ih je u Srbiji nešto manje od 200.

  Kako su naveli, najveći nedostatak javnih beležnika je u manjim i sredinama u kojima zbog velikih troškova uspostavljanja i rada, kancelarije javnih beležnika još nisu uspostavljene.

  Cilj Javnobeležničke komore Srbije je da dalje radi na unapređenju profesije, te da se popuni još slobodnih mesta za javne beležnike, kojih treba da bude 370, za teritoriju cele Republike Srbije. „Širenje mreže javnih beležnika jedan je od naših prioritetnih zadataka. Moramo da radimo na tome da se omogući jednaka dostupnost javnih beležnika svim građanima“, kazao je predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

  Javni beležnici Srbije su u toku 2019 izdali više od 250.000 javnobeležničkih isprava, u formi zapisa i solemnizacije, što podrazumeva sastavljanje, proveru i potvrđivanje ugovora o prometu nepokretnosti, ugovora o doživotnom izdržavanju i drugih ugovora iz ostalih imovinskih odnosa.

  Tih 250.000 predmeta, zavedenih u Opštem poslovnom upisniku 197 javnih beležnika Srbije, značajni su ne samo kao statistički podatak, već i kao pokazatelj u kojoj meri je javno beležiništvo u Srbiji doprinelo povećanju pravne sigurnosti u prometu nepokretnosti i drugim poslovima, ocenio je Cvejić.

  Istakao je da su zahvaljujući radu javnih beležnika izbegnete duple prodaje nepokretnosti i da je značajno smanjen broj sudskih postupaka povodom sporova iz ugovornih odnosa.

  Prema njegovim rečima, javni beležnici cu tokom 2019. godine obavili 367.121 besplatnih overa dokumenata, čime su rasteretili rad državnih organa koji su se ranije bavili tim poslovima, posebno u periodima upisa u srednje škole i fakultete.

  Pored dokumenata za prvi upis u srednje škole i na fakultete, javni beležnici besplatno, tokom cele godine overavaju i dokumenta za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita. Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove i u osnovne škole, kao i  overe potpisa i prepisa ili fotokopija dokumenata koja se koriste za ostvarivanje prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata.

  Bez naknade javni beležnici overavaju i isprave kojima se obezbeđuje finansijska podrška porodici s decom, kao i dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava žrtava porodičnog nasilja. Pored toga, besplatna je overa i dokumenata nezaposlenih lica neophodnih za zasnivanje radnog odnosa, ili drugih prava koja se ostvaruju po tom osnovu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Javnobeležnička komora

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE