Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Srbiju napušta radna snaga: Tema koja je stigla i do Blumberga

Srbija se nalazi pred izazovom da zaustavi odliv radnika iz zemlje, koja beleži gubitak od 5 odsto stanovništva u poslednjoj deceniji, piše “Blumberg”.

“Blumber” navodi da se ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Zoran Đordević suočava sa istim teškoćama kao i sve zemlje na Balkanu – relativno niskim platama, visokom nezaposlenošću i bolje plaćenim poslovima koji se nude nedaleko u Evropskoj uniji.

Srpski ministar rada je, dodaje njujorška agencija, angažovao tim ekonomista i statističara, na čelu sa stručnjakom za migracije, koji će se baviti rešavanjem jednog od najvećih ekonomskih i demografskih problema u Evropi.

Da bi zaustavila odliv radne snage Srbija planira da iskoristi stabilan ekonomski rast, čvrste javne finansije, priliv stranih investicija i plan predsednika Aleksandra Vučića da zemlju uvede u Evropsku uniju tokom naredne decenije, citira “Blumberg” ministra Đorđevića.

“To je municija koju možemo da koristimo”, kaže 49-godišnji bivši finansijski izvršni direktor i ministar odbrane.

“Dok se ne pridružimo EU, želimo da Srbija postane zemlja srednjeg ranga, pri čemu će se ekonomske migracije dešavati nekoj drugoj državi”, navodi on.

Srbija na svom putu nije usamljena. Obližnje Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Crna Gora takodje nastoje da se pridruže EU.

U tekstu piše da je nezaposlenost u Srbiji krajem prošle godine bila iznad 11 posto, da medjugodišnji ekonomski rast od 3,5 procenta u četvrtom kvartalu predstavlja poboljšanje u odnosu na 2017. godinu, kao i da su strane direktne investicije polovinom godine iznosile 1,4 milijarde evra i bile na putu da zabeleže najviši nivo u sedam godina.

Đordjevićev plan je da prekvalifikuje radnike i privuče više fabrika, što je strategija koja je pomogla zemaljama poput Madjarske, Slovačke, Češke i Poljske da dodju do bogatijeg životnog standarda.

Istovremeno, ministar kaže da zemlja treba da stremi ka radnim mestima s proizvodnjom dodate vrednosti kako bi izbegla model koji se temelji samo na jeftinoj radnoj snazi. A tu može da iskoristiti prednosti pulsirajuće energije društvenog života po kojem je, dodaje, Srbija “šampion sveta”.

“Naša ideja je da Srbija bude drugačija. Imate sve veći broj visokokvalifikovanih poslova koji se mogu obavljati na daljinu, postoje moderna sredstva saobraćaja i komunikacija, a Srbija nije zemlja kojoj bilo šta od toga nedostaje”, zaključio je Đordjević.

Izvor: Blumber/agencije

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

  • Dragan

    "Zabrinuti" Djordjevic neka izdejstvuje kod Velikog Štrumpfa povećanje minimalne zarade za (minimum) 50%, pa mu neće odlaziti radna snaga.

  • ivan ex pirocanac

    Sve sto sam zeleo u Srbiji je samo fer i posten konkurs. Bolnica i ZZJZ u Pirotu nemaju kapaciteta ni moralnog integriteta da zaposle posteno kandidata. Prestanite sa stranackim i rodbinskim zaposljavanjem i evo ja i moja porodica, nas 5 se odmah vracamo u Srbiju i tolerisacemo odsustvo uredjene i pravne drzave, korupciju, malogradjanstvo... Samo nam dajte fer konkurs. Ili mozda trazimo previse?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE