Srpski multimilioner vratio se iz Amerike i kupio OZBILJAN BIZNIS

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski multimilioner vratio se iz Amerike i kupio OZBILJAN BIZNIS

  Srpski biznismen i multimilioner iz Amerike Milan Mandarić kupio je u Banjaluci preduzeće za trgovinu nekretninama, sa kojim planira investicije u BiH i u Sloveniji, piše portal Capital.

  Reč je o preduzeću “RB Nekretnine” sa sedištem u Banjaluci. U Službenom glasniku Republike Srpske se navodi da je Mandarić postao stoodstotni vlasnik preduzeća čiji je osnivački kapital 5.000 KM.

  Privrednik koji se obogatio u SAD-u kroz proizvodnju elektronskih čipova za računare po drugi put se vraća na tržište Republike Srpske.

  On je sa Majklom Đorđevićem bio suvlasnik Banke jugoistočne evrope koja je 2002. godine kupila Razvojnu banku Banja Luka. Oni su u međuvremenu 2005. godine banku prodali Novoj ljubljanskoj banci za 50 miliona KM, nakon čega je ona preimenovana u NLB Razvojnu banku. Kasnije, 2008. godine, Komisija za reviziju privatizacije je zaključila da je prodaja državnog kapitala u Ravojnoj banci vršena mimo zakona.

  Capital piše i da je Mandarić u fudbal uložio dobar deo svog bogatstva koje se pre nekoliko godina procenjivao na blizu dve milijarde funti. Bio je vlasnik engleskih klubova Porsmut i Lester, belgijskog kluba “Šarloa”, fudbalskog kluba “Nica” iz Francuske, da bi 2015. godine za četiri miliona evra kupio slovenačku “Olimpiju”.

  Mandarić je rođen u Lici u Hrvatskoj, a odrastao u Novom Sadu gde je od oca nasledio privatni biznis. Zbog sukoba sa komunističkom vlašću, Srbiju je napustio 1969. godine i otišao u Sjedinjene Američke Države. Tamo je osnovao firmu “Lika Corporation” i investirao u proizvodnju računarskih komponenti što se pokazalo kao odličan poslovni potez koji će mu kasnije doneti milione dolara.

  Mnogi ga smatraju jednim od osnivača “Sicilijumske doline” u kojoj je danas smešteno na hiljade kompanija iz oblasti informacionih tehnologija među kojima su i “Google”, “Aple”, “Yahoo” i drugi.

  Osamdesetih godina je u San Hozeu osnovao kompaniju “Sanmina” koja danas u više od 20 država zapošljava više od 40.000 radnika.

  Izvor: Capital.ba

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE