Srpska asocijacija menadžera Vam čuva leđa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska asocijacija menadžera Vam čuva leđa

  Srpska asocijacija menadžera, SAM, je u četvrtak, 22. marta u hotelu Crowne Plaza imala radni doručak na kom je pod krilaticom „Nisam SAM“ sa ciljem profesionalizacije menadžerske struke i osnaživanja menadžera. Na ovoj poučnoj prezentaciji govorilo se o tome kako formirati Menadžerski ugovor sa obostranim benefitom i za menadžera i za poslodavca.

  BIZLife je tom prilikom razgovarao sa Bojanom Radojičićem, upravnim direktorom i poreskim savetnikom u kompaniji WTS Porezi i Finansije o zakonskoj regulativi poreza, šta se da popraviti i da li je povoljno vreme za započinjanje biznis. Otkrijte zašto je dobro biti korporacija u Srbiji.

  Ko je najviše oštećen poreskim zakonom: vlasnik/osnivač, direktor, menadžer ili radnik nekog nižeg ranga?

  Mi imamo stanovište da su kod nas veliki porezi i doprinosi i da su kod nas radnici nižeg ranga oštećeni, jer je na njima najveće poresko opterećenje.

  A da li postoji neka šansa da vidimo promenu Zakona o porezu ka poboljšanju tih uslova?

  Pa moglo bi da se napravi, u smislu da se strukturiraju porezi i doprinosi u zavisnosti od visine zarade i pozicije itd. Mi sad, na primer, imamo problem jer nismo uveli progresivno oporezivanje: u Srbiji što ti je veća plata, relativno ti opada poresko opterećenje, a treba obratno. Za manje plate, treba da bude manje poresko opterećenje. I to sve bez obzira na godišnji porez, ovde pričamo o platama.

  Da li Vi vidite našu poslovnu atmosferu kao pozitivnu za započinjanje biznisa?

  Da, svakako bih preporučio počinjanje biznisa, odlična stvar, pogotovu sad kad imamo razne benefite od države. Godinu dana nakon otvaranja preduzeća se ne plaćaju porezi i doprinosi, tako da je to jedna velika ušteda, a u tih godinu dana je dovoljno da procenite da li će taj biznis da ide uzlaznom ili silaznom linijom. Ako vidite da uspešno poslujete, vi ste tu završili posao, jer to znači da ćete kroz vaš sopstveni biznis imati sigurna primanja do kraja života.

  Da li imate neki savet za koju vrstu biznisa se opredeliti? Šta biste savetovali našim čitaocima?

  Za početak, usluge. Iako proizvodnja dodaje veću vrednost, polje usluga je nešto za šta ne moramo odmah da angažujemo značajna sredstva, pošto neki od nas nemaju dovoljno smelosti da kupe skupe mašine za veliku proizvodnju. Sredstva koja su neophodna za početak preduzeća koje će se baviti pružanjem usluga su minimalna, tako da se faktički odmah može krenuti u realizaciju i sticanje prihoda.

   

  Šta biste rekli poslodavcu koji želi radnicima da da dobre plate, iznad proseka, a ne usuđuje se jer mora da na njih plati velike doprinose?

  Kod nas jesu velike stope poreza i doprinosa, na primer na platu od 1000 eura, poslodavac plaća još 650 eura doprinose, to je zaista visoko. Mi smo tu najviši među zemljama Evrope ali i sveta. Ako gledamo strukturu ukupnog budžeta Republike Srbije, preko 420 milijardi dinara praktično potiče samo od doprinosa, što je gotovo 38% ukupnog budžeta. To nigde nema. Treba da tu imamo i PDV i porez na dobit itd. Fiskalni nameti treba da budu usmereni više ka porezu na doprinos korporacija koji čine samo 5% ukupnih poreskih prihoda, a da se smanje porezi na doprinos individualaca.

  Koja svetska ekonomija je za Vas uzor po pitanju Zakona o porezu?

  Pa, recimo Nemačka. Naša firma potiče iz Nemačke i sviđa nam se njihov sistem oporezivanja, s tim što je kod nas veoma povoljno poresko okruženje. Ako gledamo po stopama, mi smo veoma atraktivni za vlasnike kapitala.

  http://www.sam.org.rs/menadzerskiKutak.html

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  Piše: M.Gligorić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE