Srpska naučnica iz Njujorka o vesti da je Pfizerova vakcina efikasna 90%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska naučnica iz Njujorka o vesti da je Pfizerova vakcina efikasna 90%

  Najnoviju vest da je vakcina protiv koronavirusa, koju razvijaju američki Pfizer i nemački BioNTech efikasna 90 odsto, prokomentarisala je i srpska naučnica Isidora Stanković, koja radi u SAD.

  Kako je navela, postoje razlozi za optimizam, ali i za oprez.

  Razlozi za optimizam:

  Pfizerova vakcina je preko 90% efektivna prema današnjoj objavi kompanije (ovo je iznenadilo i vodeće imunologe koji su očekivali oko 50-60% efikasnosti).

  Nisu primećeni neželjeni efekti kod onih koji su primili vakcinu u testiranju.

  Ova brojka je stavlja u red visoko efektivnih vakcina, poput onih za morbile.

  Pfizer će tražiti ubrzano odobrenje vakcine do kraja meseca.

  Razlozi za oprez:

  Nismo videli zvanične podatke u obliku naučne studije o III fazi još uvek, pa ne znamo pojedinosti o tome kakav i koliki imuni odgovor vakcina izaziva. Ako pogledamo podatke I faze, ima puno razloga za optimizam, ali sačekajmo studiju.

  Pfizer će napraviti tek 15-20 miliona doza do kraja godine ako se vakcina odobri, te doze će ići medicinskim radnicima i ranjivoj populaciji (u Americi).

  Distribuiranje Pfizer vakcine će biti noćna mora (pogotovo ako dođe do Srbije): Pfizer vakcina je mRNK vakcina što znači da se mora čuvati i transportovati zdravstvenim ustanovama na temperaturi od -70 °C. -70 °C (u Americi) imaju samo velike bolnice i univerzitetski centri koji imaju ogromne laboratorije i jako skupe zamrzivače (Thermo Fisher).

  Kada se pakovanje vakcina otvori ono je stabilno u frižideru samo 5 dana. S obzirom na to da se Pfizer vakcina prima u dve doze, s 28 dana između, biće neophodno napraviti veliki, dobar program imunizacije.

  FILE – In this Monday, Nov. 23, 2015, file photo, the Pfizer logo is displayed at world headquarters in New York. On Monday, Nov. 9, 2020, Pfizer said an early peek at its vaccine data suggests the shots may be 90% effective at preventing COVID-19. (AP Photo/Mark Lennihan, File)

  Podsetimo, ove dve kompanije danas su saopštile da je vakcina protiv koronavirusa koju one razvijaju efikasna 90 odsto, prema prvim rezultatima testiranja u trećoj, poslednjoj fazi koja je u toku.

  Prema preliminarnim rezultatima testiranja, zaštita pacijenata dobijena je sedam dana posle druge od dve doze vakcine i 28 dana posle prve.

  “Više od osam meseci od početka najgore pandemije u više od sto godina mislimo da ova faza predstavlja značajan korak napred za svet u našoj borbi protiv Kovida-19”, rekao je generalni direktor Pfizera Albert Burla u saopštenju.

  “Prva grupa rezultata testova iz faze tri daje prvobitne dokaze o kapacitetu naše vakcine da spreči Kovid-19”, rekao je on.

  Ova analiza, koju je obavilo nezavisno telo, posmatrala je 94 infekcije zabeležene do sada u studiji, u koju je uključeno gotovo 44.000 ljudi u SAD i još pet zemalja.

  “Mi smo u situaciji da potencijalno možemo da pružimo neku nadu. Vrlo smo ohrabreni”, rekao je doktor Bil Gruper, viši potpredsednik Pfizera za klinički razvoj.

  Vakcine koje proizvodi Pfizer i njegov nemački partner BioNTech su među deset mogućih kandidata za vakcinu, koji su u kasnoj fazi testiranja širom sveta.

  Na osnovu projekcija, Pfizer i BioNTech su naveli da predviđaju da obezbede do 50 miliona doza vakcine u 2020. i do 1,3 milijarde doza 2021.

  Još jedna američka kompanija, Moderna, takođe je navela da se nada da će moći da aplicira za odobrenje svoje vakcine u američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) kasnije ovog meseca, prenosi agencija AP.

  Zašto još nema LEKA ZA KORONU? Srpska naučnica iz Njujorka odgovara

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE