Srpske penzije po švajcarskom modelu - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Srpske penzije po švajcarskom modelu

  U drugoj polovini godine trebalo bi da bude usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija, jer je ocenjen kao model koji je najbolji i najpravedniji za nastarije građane, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  “Tokom sledeće misije MMF, koja se očekuje krajem septembra ili početkom oktobra, mi ćemo to i usvojiti”, rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara u pauzi konferencije o sivoj ekonomiji.

  Dodao da će se u međuvremenu razgovarati o još nekoliko modela, ali da ipak očekuje “da će ovaj model (švajcarski), kao najpravedniji i najbolji, biti usvojen”.

  Objasnio je da švajcarski model podrazumeva indeksaciju svake godine, u zavisnosti od toga koliko je stopa inflacije i koliko su porasle plate u prviredi.

  “Oba ta pokazatelja su ponderisana sa po 50 odsto. To je model koji se primenjuje u velikom broju zemalja i prema mome mišljenju je i najpovoljniji i fer za naše najstarije sugrađane, jer se vezuje za dva pokazatelja koji su i osnovne determinante visine penzija”, precizirao je ministar.

  Mali je kazao da se sada rade računice u vezi sa tim modelom, ali je naveo da još nije napravljen dogovor niti doneta konačna odluka.

  “Kada bi po tom modelu povećanje penzija bilo oko pet odsto, mi bismo oko 27 ili 28 milijardi dinara morali više da izdvojimo u budžetu za te potrebe”, kazao je Mali i istakao da je to sistemsko rešenje.

  Penzioneri “ZA”

  Najbitnije u vezi sa švajcarskim modelom je to što donosi predvidivost u usklađivanju penzija, ocenjuju u Udruženju sindikata penzionera Srbije.

  “Kad postoji formula onda smo u poziciji da možemo da znamo kada neko izbaci određene podatke, znamo koliko će biti uvećanje. Za penzionere, za starije ljude, za sve je mnogo značajno da imate određenu izvesnost”, rekao je predsednik Udruženja Mihajlo Radović.

  Kako kaže Radović, planirano je da novi model donese održivost i dodaje da je švajcarski najbolji od svih ponuđenih, pa se nada da će ministar i ostali nadležni to shvatiti.

  Radović dodaje da ne veruje do kraja da će najavljena izmena modela biti ispunjena, sve dok se ne prođu sve instance, i ocenjuje da postoji mogućnost da model bude usvojen krajem septembra, a da njegova primena počne tek naredne godine.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Milanče Mitovski

   ПЕНЗИОНЕРИМА НЕМА ПОМОЋИ, А ШВАЈЦАРСКА ФОРМУЛА САМО ИМ ДАЈЕ ЛАЖНУ НАДУ? Свако има своју жртву, коју жртвује искључиво у корист себе. Ту предњаче власти и политичари, који су изабрали вољени народ (пензионере) као жртвени јарац. То траје годинама, пензионери не могу без власти, а власт је неодржива без пензионера, као онај ко мрси без добре сланине. Све ово је проширено афоризмима: ♣ Пензије су веће но икад. Пензионери нису обавештени. ♣ Док пензионери добијају пензију, родбина неће их заборавити. ♣ Велики број пензионера је огорчен на Вучића. Није им послао писмо захвалности. ♣ Пензионери су “захвални” што им је чишћена пензија четири године без ΛV милости. ♣ Многи не верују обећањима власти. Сналазе се својом, а не туђом, главом. ♣ Председник поседује многе могућности. Изабрао је најгоре, не за себе, за народ. ♣ Многим пензионерима пензија им је таква да просјацима једино могу да уделе – комплименте! ♣ Пензионери не мисле да одело чини човека, зато обилазе контејнера голи и боси. ♣ Пензија ми је осетно повећана. Осећам је на својој кожи. ♣ По приличан број наших породица је зависан: неке од наркотика, друге од алкохола, треће од медикамената, на крају све од бабине и дедине пензије. ♣ Не липшите пензионери док вам вођа не повећа пензије. ♣ Неки пензионери су евакуисани из контејнера на гробље, због лажне дојаве о повећању пензија. ♣ Потрошачку корпу многи грађани допуњавају садржајем из контејнера за смеће. ♣ Када председник помене раст пензија, пензионерима одмах порасте притисак. ♣ Владино отимање панзија омогућило, да на својој кожи пензионери осете како Муса дере јарца! ♣ На пензионерској нејачи окомило се и шуто и рогато. Усправите се пензоси! ♣ Пензионерe само засмејавају. Смешни су им рок и повећање пензије ♣ Пензионери имају добар апетит. Шта год власт им обећа, они прогутају. ♣ Пензионери дадоше све од себе. Вођа им тражи више од тога. ♣ Пензионере власт и председник гледају својим очима помоћу наочара ММФ. ♣ Када ми отме пензију дође ми да кукам. Када треба да почне да је враћа дође ми да полудим ♣ Не да се Влади повећање пензија. Пензионерима ће се дати, кад – тад. ♣ Када пензионери потроше први део пензије, чекају други део, а онда обећаног повећања. ♣ Пензионери на ноћи већ су навикли. Но и дани им постадоше црњи. ♣ И наша власт има краву музару. Музе пензионере до изнемоглости. ♣ Пензионерско бирачко тело најчешће се пали када га власт ложи пензијама већих но икада! ♣ Пензионери су умишљени болесници. Умишљају да су стално гладни?

  • Mučenik

   PENZIONERIMA JE PREVIŠE MAGLA I PRAŠINE U OČI! Bestidno i bezdušno otimanje penzije od 2014. godine, a od od 2012. godine nisu uskladjivane sa rastom cena i troškova života. Procena je da su cene rasle prosecno 6% godišnje, to govori da su penzije za 6 godine samo po osnovu rasta cena trebale da budu uvecane za 36%. Umesto toga porasle su smo za 8,9%. Gospodar Srbije i grobar penzionera je dužan im je 27,10%. Još penzionerima za punih četiri godine je oteo iznad 800 miliona evra. O tome novinari ne pišu već se solidarišu sa vođom, koji se još i neljudski zahvalio penzionerima, svojim žrtvama, jer su spasili njega, a ne Srbiju. Otete pare pošteno su pokradene? A sada bacaju prašinu u oči penzionerima nekakvom švajcarskom formulom made in Serbia.

  • Li

   Kad odem u penziju ocekujem da od nje mogu da idem u banju,da kuujem lekove, posecujem lekare, odlazim redovno na masaze, na more, da kupujem udobnu obucu , da unucima kupim knjigu, cokoladu, da imam i za gorivo za kola, za izlaske s prijateljima ... za sve sto nisam imala dok sam radila. Misslim da penzioneri to zasluzili svojim minulim radom a ne da krpe carape i dele krisku hleba, sakupljaju gajbice od voca za ogrev i mesaju po kontejnerima. Neznam koji to model moze da nam obezbedi da dostojanstveno provedemo trece doba zivota ,

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE