Srpski biznismen u pohodu na KRAŠ ne pita koliko košta - akcije skočile čak 235%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski biznismen u pohodu na KRAŠ ne pita koliko košta – akcije skočile čak 235%

  Mali akcionari zagrebačkog “Kraša” ne žele da prodaju svoj udeo srpskom biznismenu Nebojši Šaranoviću, čija je firma “Kappa Star” ovih dana na Zagrebačkoj berzi kupila akcije te kompanije i već ima udeo veći od pet odsto, pišu “Večernje novosti”.

  Trenutno niko u “Krašu” ne razmišlja da Šaranović proda akcije i mali akcionari žele da ih i u buduće zadrže, rečeno je tom listu u zagrebačkoj fabrici, uz napomenu da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi šta će se u budućnosti dešavati.

  I zastupnica “Kraša” Marica Vidaković demantovala je da je u bilo kakvom kontaktu sa Šaranovićem.

  “Sastali smo se prvi i poslednji put pre četitri godine i nakon toga nije bilo kontakata. Ni tada ništa nisu nudili i to je bio klasičan poslovni razgovor”, rekla je ona, a i iz kompanije “Braća Pivac”, jednog od većih akcionara “Kraša”, demantuju da je bilo kontakta sa Šaranovićem.

  Šaranović ima između 5 i 10% akcija

  “Večernje novosti” navode da je preko računa RBA banke Šaranović početkom sedmice stekao pet odsto “Kraša”, dok dobro upućeni izvori tvrde da već ima više od 10 odsto udela.

  To znači da u ovom trenutku Šaranović poseduje više od 140.000 akcija zagrebačke kompanije i da postaje ozbiljan igrač protiv karlovačke Mesne industrije “Braća Pivac” i malih akcionara.

  Braća Pivac trenutno imaju 30 odsto akcija, a sa malim akcionarima 51 odsto, a procene ukazuju da cena akcija “Kraša” ubuduće mogu samo da rastu.

  Hrvatski Večernji list piše da je Šaranović deonicu Kraša “pogurao” u četvrtak na 900 kuna. Tolika je cena te deonice uoči otvaranja Zagrebačke burze.

  S obzirom na to da su u poslednja dva dana zabeleženi najveći prometi, odnosno ukupno se potrošilo skoro 120 miliona kuna na kupovanje “Kraša”, današnji dan bi takođe mogao da bude zanimljiv, a ta deonica mogla bi da zabeleži i nove cenovne rekorde, navodi taj list.

  Kako pišu, Šaranović je do utorka kupio 91.417 deonica Kraša i ima 6,1 odsto kompanije. Kupio je tako 62 odsto ukupno trgovanih deonica pa ako je zadržao isti ritam kupovine i u sredu i četvrtak, onda bi sada mogao imati 11,5 odsto Kraša, a na to je utrošio oko 120 miliona kuna.

  Kako list dodaje, zanimljivo je da se u igru, mada stidljivije od Šaranovića, uključio i još jedan tajni kupac. Naime, na kastodi računu Zagrebačke banke rastu udeli već nekoliko dana, ali neko kupuje sporo pa je do utorka prikupio 17.833 deonice, odnosno 1,19 odsto.

  Cena akcije skočila čak 235%

  Od 5. septembra zaključno s četvrtkom na kupovanje deonica Kraša ukupno je potrošeno 207,7 miliona kuna, a trgovalo se sa 273.618 deonica pa je prosečna cena u jedanaest dana trgovanja iznosila visokih 759 kuna, a vlasnika je promenilo 18 odsto ukupno izdatih deonica ove konditorske industrije. Šaranović je napucao prosečnu cenu deonice za duplo, a trenutna cena je za čak 235 odsto veća nego pre jedanaest dana, piše Večernji list.

  “Kappa Star grupa” je investiciona kompanija, osnovana na Kipru, u čijem sastavu su dve fabrike biskvita i keksa – “Jafa” u Crvenki i “Banini” u Kikindi, kao i tri kompanije čija je osnovna delatnost papir – Fabrika kartona u Umci, Papir servis FHB u Beogradu i kompanija Ekostar Pak čije je sedište takođe u Beogradu.

  Ta kompanija je do januara 2019. bila vlasnik 100 odsto Fabrike hartije Beograd i Avale Ade, ali je tada za 133 miliona evra prodala 75 odsto vlasništva tih firmi irskoj Smurfit grupi, jednom od najvećih svetskih proizvođača ambalažnog papira i transportnih kutija.

  Kompanija “Kraš” je počela rad u Zagrebu na temeljima fabrike za proizvodnju čokolade “Union” koja je osnovana 1911. godine, vodeći je konditorski proizvodjač u jugoistočnoj Evropi.

  Dobit “Kraš grupe” u 2018. godini bio je 53,8 miliona evra, udeo u izvoza u ukupnoj prodaji bio je 48,6 odsto, pri čemu je direktan izvoz ostvaren u više od 30 zemalja.

   

   

   

  Izvor: BIZLife/Večernje novosti/Večernji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE