Srpski Česi hoće kući

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski Česi hoće kući

  Zbog tragičnih ekonomskih i socijalnih uslova srpski Česi žele da se vrate u matičnu državu, izjavio je šef Odbor za dijasporu Senata češkog parlamenta, senator Tomaš Grulih.

  Odbor je apelovao je na vladu premijera Bohuslava Sobotke da pomogne Česima u Srbiji i organizuje repatrijaciju češke manjine koja se u 19. i početkom 20. veka doselila u Vojvodinu. Grulih je objasnio da zbog tragičnih ekonomskih i socijalnih uslova najmanje 300 srpskih Čeha želi da se vrati u domovinu.

  “To bi pomoglo takođe da se rešava nedostatak radne snage lakše nego zapošljavanje stranaca zato što ne moraju da se rešavaju jezičke i kulturne barijere. Prema našim saznanjima za preseljenje u Češku u češkoj manjini interes pokazuju pre svega mladi sa srednjom školom, ali ima i fakultetski obrazovanih”, kazao je Grulih češkoj agenciji ČTK.

  Češki senatori podsetili su vladu da su se neki pripadnici češke manjine iz Srbije već preselili u Češku sami, a da je želja da se presele u Češku kao svoju domovinu među Česima u Banatu jaka i da bi njihova repatrijacija bila od obostrane koristi.

  Češko Ministarstvo inostranih poslova procenjuje da u Srbiji, u oblasti oko Bele Crkve i u Češkom selu živi oko 2.500 pripadnika češke manjine koji još uvek govore češki i neguju svoju kulturu, običaje i tradicije.

  Izvor: Beta

  Foto: fb

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE