Srpski Fijat neće "videti" Evroazijsku uniju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski Fijat neće “videti” Evroazijsku uniju

  Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) nije parafiran prilikom posete Srbiji Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije, iako je to bilo najavljivano.

  Razlog je to što prilikom poslednje runde pregovora 10. i 11. januara u Beogradu nije postignut dogovor o kvotama za nekoliko proizvoda. To su vinjak, cigarete i određena tarifna linija tvrdih sireva.

  Kako se saznaje, postignut je dogovor o izvozu voćnih rakija bez kvantitativnih ograničenja. Led nije probijen za šećer i živinsko meso s obrazloženjem da to nikome ne daju i da je to povlastica za članove nekadašnje Zajednice Nezavisnih Država. Rampa i dalje važi za automobile.

  Tekst sporazuma je gotovo usaglašen, kao i deo pratećih aneksa o pravilima porekla i rešavanju sporova. Njime bi slobodna trgovina sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom trebalo da se proširi i na Jermeniju i Kirgiziju, piše Politika.

  Ministar za trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić kaže za Politiku da očekuje da dogovor bude postignut narednih meseci. Mi nismo ugroženi zbog toga što sporazum pre nekoliko dana nije parafiran, jer i dalje važi raniji sa tri zemlje.

  Za oko 99 odsto proizvoda poreklom iz Srbije koji se uvoze u Rusiju, Kazahstan i Belorusiju nema plaćanja carine. Pritom, nama je Rusija u tom savezu glavni spoljnotrgovinski partner i razmena sa njima čini 90 odsto ukupne razmene sa tri zemlje, kaže Ljajić.

  Što se tiče bescarinskog uvoza automobila iz Srbije, što znači Fijatovih vozila, to uopšte nije predmet pregovora. “O izvozu automobila nema govora. Kažu da je njihova automobilska industrija u krizi i da bi je time ugrozili”, kaže ministar trgovine.

  Iz izvora bliskim pregovaračima čulo se da Rusi kažu da ih investitori napuštaju, a čak i da nam dozvole bescarinski uvoz, pitanje je možemo li da dokažemo da domaće komponente čine 51 odsto.

  Inače, mi tražimo da bez carine izvezemo 50.000 litara konjaka, čemu se suprotstavlja Jermenija. U slučaju cigareta postojeći sporazum je asimetričan je na našu štetu. Rusi mogu da kod nas plasiraju cigarete bez carine, dok mi njima plaćamo tu dažbinu u visini od 18 odsto. U pregovorima smo tražili kvotu izvoza od 2.000 tona cigareta bez carine. Tražili smo i kvotu od 1.000 tona za određenu vrstu sira, a tome se protivi Belorusija, jer kažu da im je to strateški proizvod.

  Kvota za izvoz živinskog mesa praktično nam nije ni potrebna, jer ga i sami uvozimo, dok kvotu za šećer neće ni da čuju da nam daju.

  Upućeni kažu da je od količinskih kvota za robu mnogo važnije to što smo dogovorili novo pravilo direktne kupovine i precizniji tekst o poreklu robe, jer će izvoznici imati mnogo više koristi od toga. To, kažu, vredi više od vinjaka i sira zajedno.

  Izvor: Politika

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nenad

   Srpski Fiat ne postoji. Postoji samo Fiat, marka koja inace u Rusiji nema nikakvu tradiciju i tesko bi se borila sa Nemackom i Azijskom konkurencijom.

  • jasna

   U prevodu, malo, malcecko, kao što smo i država, mala, malecka u odnosu na veliku Rusiju. Jedino što to nećemo da priznamo i stalno se inatimo i mislimo da im je stalo do nas. Umesto da se okrenemo zemljama u koje više izvozimo i koje nas poštuju, mi se dodvoravamo Rusiji koja nas iskorišćava.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE