SRPSKI manastir među sedam NAJUGROŽENIJIH lokaliteta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SRPSKI manastir među sedam NAJUGROŽENIJIH lokaliteta

  Manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji Visoki Dečani svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa “Evropa Nostra”.

  “Izgrađen u prvoj polovini 14. veka, ovaj srpski pravoslavni hrišćanski manastir jedan je od najvažnijih srednjovekovnih verskih spomenika u Evropi. Manastirski kompleks okružen je divnom šumom koja čini deo kulturnog pejzaža koji je neodvojiv od svog neprocenjivo vrednog kulturnog nasleđa”, navedeno je na sajtu “Evropa Nostre”.

  Istaknuto je da se manastir od 2006. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, da je pod zaštitom mirovnih trupa KFOR, ali da se i dalje suočava sa pretnjama zbog nerešenih pravnih i institucionalnih pitanja.

  Lista sedam najugroženijih lokaliteta objavljena je na video-konferenciji, a cilj sastavljanja ovakve liste je da se alarmira javnost zbog ozbiljnih pretnji sa kojima se suočavaju navedene lokacije.

  Osim Visokih Dečana na listi su se našle i austrijska Ahenze železnica stara 133 godine, istorijsko groblje Mirogoj u Hrvatskoj, pet grčkih ostrva na jugu Egejskog mora, renesansni vrt Đusti u Veroni, zgrada Centralne pošte u Skoplju i crkva u steni San Huan u Kantabriji u Španiji.

  Izabranih sedam lokacija ispunjavaju uslove za grant Evropske investicione banke do 10.000 evra koje će im dodeliti kako bi im pomogla u sprovođenju dogovorenih aktivnosti koje će doprineti spasavanju ugrožene lokacije.

  Listu od sedam najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu sačinio je Odbor “Evropa Nostre” od 12 predloga koji su ušli u uži izbor međunarodnih stručnjaka, a selekcija je izvršena na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i na osnovu procene opasnosti sa kojom su suočene.

  Iguman: Zaštita nasleđa

  Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da se nada da će to što se manastir našao na listi sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi organizacije Evropa Nostra doprineti zaštiti srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

  “Duboko sam uveren da će to značajno doprineti zaštiti našeg osetljivog nasleđa na Kosovu i podići svest da je kulturno nasleđe namenjeno tome da nas više poveže nego razdvoji”, napisao je Janjić na Tviteru.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE