Srpski profesor iz SAD ostvario cilj: BESPLATNI UDŽBENICI za sve đake

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski profesor iz SAD ostvario cilj: BESPLATNI UDŽBENICI za sve đake

  Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić ostvario je ideju o obezbeđivanju besplatnih udžbenika za đake u Srbiji.

  Projekat u okviru fondacije “Alek Kavčić” ugledao je svetlost dana, omogućavanjem besplatnih udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole.

  Udžbenici su dostupni na veb adresi https://www.besplatnabiblioteka.com/ i mogu se slobodno skinuti i koristiti, bez ikakvih pristupnih šifri.

  Profesor Aleksandar Kavčić kazao je za Prvu TV da ceo projekat nije u finansijskom smislu bio veliki trošak, ali je trebalo puno rada.

  “Nebrojeno puta sam dolazio iz SAD u Srbiju u proteklih šest meseci i sve je moguće, prvi udžebencii su na internetu za treći i sedmi razred. Veb sajt je besplatan, tamo su okačeni udžebenici za 3. i 7. razred, možete ih skinuti, vrlo jednostavno, bez šifre, bez plaćanja”, kazao je Kavčić.

  Najavio je da su u procedure odobravanja i udžbenici za četvrti i osmi razred a rok za odobrenje je 1. mart. Kada budu odobreni, i ti udžbenici će se naći na sajtu.

  Kavčić je objasnio da je reč o udžbenicima koji imaju pečat kvaliteta Ministarstva prosvete koje ih je odobrilo za korišćenje I u tom smislu su ravnopravni sa svim ostalim odobrenim udžbenicima za korišćenje u nasatvi. Uz jednu bitnu razliku, besplatni su.

  ==============================================================================================

  Na pitanje šta mu je bilo najteže tokom sudskog spora koji je trajao sedam godina za plagijat doktorata, kazao je:

  Najteže je bilo gledati da vam neko krade doktorat. Svaka krađa, plagijat doktorata, ima i žrtvu. Iza svakog prepisivanja stoji onaj jadnik od koga ste prepisali

  ==============================================================================================

  “Autori su profesori, nastavnici, profesori fakulteta. Za neke od udžbenika  smo otkupili prava od Zavoda za udžbenike da bismo ih objavili besplatno. Jeda od autora je i Srđan Ognjanović, vrsni professor I diugogodišnji direktor Matematičke gimnazije. On je autor knjige matematika za 3. razred”, naveo je Kavčić.

  Na pitanje šta je potrebno sada uraditi da bi ovi udžbenici I zaživeli u nastavi, professor Kavčić je odgovorio:

  “Apelujemo na prosvetne radnike da se opredele za ove besplatne udžbenike jer su oni odobreni za korišćenje u nastavi. Volja je sada na nastavnicima, oni moraju biti ti koji će odabrati ove udžbenike za nastavu, oni imaju moć. Ako žele ugled u društvu koji im špo zvanju pripada, trebalo bi da da povedu računa o budžetu svojih učenika. Apelujem i na roditenje da malo pritisnu”.

  Sledeći korak fonadacije, navodi on, jeste da štampanje tih knjiga bude što povoljnije.

  “Ako odeete sa USB memorijom u kopirnicu štampa će koštati 1,5 dinar po stranici crno-belo. Tražimo partnere među štamparijama da obezbedimo partnere da omogućimo za 2 dinara po stranici u boji. Cenu smo napravili da nema profita”, naveo je Kavčić.

  Na pitanje kako unaprediti uopšte obrazovni sistem Srbije, professor kaže da je najveći problem to što je škola prestala da bude vaspitna institucija.

  “Inflacija ocena, vukovaca nikad više po glavi stanovnika, tu je uloga škole zakazala, škola je i vaspitni sistem, moramo decu naučiti da se znanje ne stiče lako. Stvara se mantra da ako nešto nije lako, da je kriv učitelj. Škola je prestala da bude vaspitni sistem, moraju se naučiti da učenje nije baš lako”, kaže Kavčić.

  Govoreći o onlajn nastavi, kazao je da nije njen pobornik ali da je u ovim okolnostima to bilo jedino moguće.

  “Mora da postoji odnos između nastavnika i učenika, da postoji taj kontakt, da nastavnik vidi po očima učenika koliko zna. Moramo pregurati nekako, nisam pobornik online nastave i što pre se treba vratiti u kolosek redovne nastave.

  Profesor iz SAD finansira BESPLATNE udžbenike za naše đake

  IZJAVA DANA: Profesora Kavčića za predsednika

  Izvor: BIZLife/Prva TV

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Stiv

   PRVI KONKRETAN POTEZ: Dozvoliti roditeljima i skolama koriscenje POLOVNIH udzbenika za 4-ti i 8-mi razred!! ODMAH!!! (Za ostale razrede je dozvoljeno..) DOKLE?? da nam stranci uredjuju udzbenike??

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE