Srpsko zdravstvo kao italijansko

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpsko zdravstvo kao italijansko

  Srpsko zdravstvo nalazi se na 20. mestu na listi evropskih zdravstvenih sistema za 2017. godinu, koju je objavio Evropski zdravstveni potrošački indeks.

  Na listi su 34. države, a Srbija sa 673 ostvarena boda deli 20. poziciju sa Italijom, a iza naše zemlje nalazi se 11 članica Evropske unije.

  Najnovija lista EHCI potvrda je pozitivnog trenda koji je započet 2014. godine, kada je naš zdravstveni sistem, do tada najslabije rangiran u Evropi, počeo da napreduje.

  Značajna materijalna ulaganja, reforme i modernizacija zdravstvenog sistema, kao i nova zdravstvena politika, su davali rezultate, pa smo u protekle četiri godine poboljšali poziciju na ovoj prestižnoj listi za čak 14 pozicija, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

  Među najzapaženijim rezultatima u 2017. godini istaknuti su nastavak informatizacije zdravstvenog sistema, uvođenje elektronskog recepta, skraćeno vreme čekanja na terapiju onkoloških pacijenata od konzilijarne odluke, poboljšano stanje u oblasti mentalnog zdravlja, kao i rekordni rezultati u oblasti transplantacija organa.

  EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

  Najbolji zdravstveni sistem u Evropi ima Holandija, a u prvih deset su još Švajcarska, Danska, Norveška, Luksemburg, Finska, Nemačka, Belgija, Island i Francuska.

  Lošije rangirani od Srbije su Makedonija, Malta, Irska, Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Letonija, Poljska, Mađarska, Litvanija, Grčka, Bugarska i Rumunija.

  Izvor: Agencije, Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE