Šta je PARLER i zbog čega je "Trampova mreža" postala internet beskućnik?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je PARLER i zbog čega je “Trampova mreža” postala internet beskućnik?

  Društvena mreža Parler, pokrenuta 2018. godine, oglašava se kao “nepristrasni društveni medij“ i mesto na kojem ljudi mogu “slobodno da govore i otvoreno se izražavaju bez straha da će biti uklonjeni sa platforme zbog svojih stavova”.

  Diče se time time što ne cenzurišu sadržaje koje korisnici tamo postave.

  Postala je veoma popularna u SAD-u porastom polarizacije društva i sve većim razdorom konzervativaca i liberala, Republikanaca i Demokrata i na druge načine podeljenih mišljenja.

  Izgleda kao mešavina Tvitera i Instagrama, a u Sjedinjenim Državama platformu intenzivno koriste pristalice predsednika Donalda Trampa.

  Mnogi konzervativni političari i medijske ličnosti aktivirali su se na Parleru.

  Šta podstiče njegov rast?

  Fejsbuk, Tviter i druge društvene mreže pojačale su napore na suzbijanju dezinformacija pred predsedničke izbore u Americi što je dovelo do toga da mnogi istaknuti konzervativci tvrde da je njihov glas cenzurisan. Tviter je sakrio desetine tvitova Donalda Trampa u nedeljama nakon izbora, a obe platforme ukinule su naloge predsedniku Amerike prošle nedelje nakon opsade Kapitola koju je podsticao u govorima i na društvenim mrežama.

  Iako su Fejsbuk i Tviter i dalje preplavljeni dezinformacijama i mržnjom, Trampovim pristalicama koraci koje su velike društvene mreže preduzele kako bi smanjile širenje dezinformacija predstavljaju cenzuru, zbog čega neki od njih traže alternativne platforme na kojima mogu slobodno da govore. Jedna od njih i najdominantnija svakako je Parler, što je pomoglo ovoj društvenoj mreži da se nađe na top listi Epl i Android prodavnica aplikacija.

  Zapravo, pre nego što je ukinuta, aplikacija je u Epl prodavnici bila najpopularnija besplatna aplikacija. U petak 8. januara Parler aplikacija imala je 210.000 preuzimanja, što je 281% više u odnosu na oko 55.000 dan ranije, prema istraživanju kompanije Senzor Tauer.

  Zašto je kontroverzan?

  Parler obiluje dezinformacijama, uključujući niz neutemeljenih optužbi za prevaru birača. Platforma je postala središte teorija zavere koje podržavaju Trampa, a koje bacaju sumnju na izbor novoizabranog predsednika Bajdena.

  Naloge sa svastikama kao profilnim slikama i rasističkim objavama nije teško naći na Parleru. Prema izveštaju američke organizacije za zaštitu ljudskih prava ADL-a, članovi ekstremno desničarske grupe „Ponosni dečaci“, pristalice teorije zavere Kjuanon, antivladini ekstremisti i beli suprematisti otvoreno promovišu svoje stavove na Parleru.

  „Poricanje holokausta, antisemitizam, rasizam i druge oblike fanatizma takođe je lako naći“, kažu iz ADL-a.

  Epl je saopštio da objave na Parleru uključuju brojne “direktne pretnje nasiljem i pozive na podsticanje bezakonja”. Kompanija je rekla da su procesi koje je Parler uspostavio za ublažavanje ili sprečavanje širenja opasnog i ilegalnog sadržaja „nedovoljni“.

  Ko stoji iza platforme?

  Parler su osnovali Rebeka Merser, Džon Mace i Džered Tomson.

  Merser je ćerka Roberta Mercera, menadžera hedž fonda i suosnivača sada ugašene kompanije za analizu podataka Kebridž Analitike. Merseri su bili istaknute pristalice Donalda Trampa i konzervativnih ciljeva. Godinama su bili ključni dobrotvori brojnih konzervativnih grupa.

  Kakva je budućnost Parlera?

  Parler je sada postao “Internet beskućnik“, jer su ga Amazon, Epl i Gugl sklonili sa svojih platformi.

  Čak i ako pronađe novog domaćina, Parlerova snaga ostaje otvoreno pitanje. Tokom godina, vapaji o cenzuri podstakli su nastanak nekoliko alternativnih platformi, kao što su Gab, 4chan i 8chan. Međutim, još niko nije uspeo da stvori uticajnu ekstremističku platformu.

  Ovim manjim igračima nedostaju resursi velikih kompanija poput Fejsbuka, njihova infrastruktura može popustiti pod pritiskom povećanog prometa i obično nemaju sve karakteristike drugih društvenih platformi na koje su korisnici navikli.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen/Youtube

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ivica

   Koje izvrtanje reči i informacija. Fb, tviter i tv stanice same sebi daju pravo da prekinu govor tada vladajućeg predsednika najveće svetske sile na svetu dok istovremeno ne gase naloge otvorenih i dokazanih diktatora i ludaka svake vrste. I sada isti oni uklanjaju konkurenciju tj. Parler i to nije CENZURA!? Hahahahaha! Fb, tviter, Google i sl. ostaće upamćeni da su u 21-om veku otvoreno vršili cenzuru. Ravno spaljivanju knjiga.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE