Šta je SIGNAL, aplikacija koja je ovih dana NAJPOPULARNIJA na svetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je SIGNAL, aplikacija koja je ovih dana NAJPOPULARNIJA na svetu

  Vocapovi (WhatsApp) rivali dobili su ogroman podsticaj nakon što je aplikacija za razmenu poruka najavila da uvodi nova pravila koja korisnike prisiljavaju na to da dele podatke sa matičnom kompanijom Facebook.

  Prihvatanjem novog ugovora korisnici Vocapa će Fejsbuku pružiti veliki broj ovlašćenja koje ne idu baš uz aplikaciju za enkriptovanu razmenu poruka poput brojeva telefona i lokacije. Korisnici koji do 8. februara ne prihvate nova pravila izgubiće svoj nalog na Vocapu.

  Pixabay

  Vocap je zbog zabrinutosti tada pojasnio da ovo utiče na korisnike samo izvan Evropske unije i Velike Britanije i rekao da promena „ni na koji način ne utiče na privatnost vaših poruka sa prijateljima ili porodicom“.

  Podaci kompanije za analizu aplikacija Senzor Tauer pokazuju da je Signal, suparnička aplikacija za slanje šifrovanih poruka, zabeležio ogroman porast broja korisnika nakon najave Vocapa.

  „Od 6. januara do 10. januara, Signal je globalno zabeležio oko 7,5 miliona preuzimanja širom Epl i Gugl prodavnice aplikacija“, rekao je predstavnik Senzor Tauera. Ovo predstavlja porast od čak 4.200% u odnosu na prethodnu nedelju.

  Signal je dobio značajan publicitet nakon najave Vocapa, a javne ličnosti, uključujući Ilona Maska podržali su ovu aplikaciju. Mask je na Tviteru preporučio korisnicima da korite Signal, što je imalo neočekivani neželjeni efekat skoka akcija pogrešne kompanije Signal Advans za 11.700%.

  Usluga šifrovanih poruka Telegram zabeležila je još veći rast broja korisnika. U istom vremenskom periodu Telegram je dobio 9 miliona novih korisnika, što je 91% više u odnosu na prethodnu nedelju.

  I za Signal i za Telegram tržište sa najvećim rastom bila je Indija. Signal je zabeležio 2,3 miliona preuzimanja u Indiji – više od 30% od ukupnog broja novih preuzimanja. Aplikaciju Telegram je u Indiji preuzeta 1,5 miliona puta što je 16% svih preuzimanja.

  Za Signal je drugo po veličini tržište bilo SAD, gde su ga korisnici instalirali oko milion puta.

  Vocap se od srede trudi da ublaži zabrinutost javnosti zbog mogućeg kršenja privatnosti. „Želimo da se pozabavimo nekim glasinama i da budemo 100% jasni da nastavljamo da štitimo vaše privatne poruke šifrovanjem poruka od početka do kraja“, saopštila je kompanija u ponedeljak.

  „Želimo da budemo jasni da ažuriranje uslova korišćenjani na koji način ne utiče na privatnost vaših poruka sa prijateljima ili porodicom. Umesto toga, ovo ažuriranje uključuje promene u vezi sa porukama preduzeća na Vocapu, što je neobavezno, i pruža dalju transparentnost o tome kako prikupljamo i koristimo podatke“, dodaje se u saopštenju.

  Šta je Signal?

  Signal je najčešći izbor svih koji žele maksimalnu bezbednost. To je neprofitna, open-source platforma, koja se smatra bezbednijom od većine ostalih sistema za razmenu poruka.

  Svi razgovori su potpuno enkriptovani automatski, kao i meta podaci vaših poruka, što znači da čak i organi koji imaju pristup nalogu, ne mogu dobiti listu kontakata sa vašeg uređaja, niti mogu videti s kim i kada razgovarate. Dakle, niko ne može videti vaše poruke.

  Poruke mogu biti podešene da se samounište i mogu se slati anonimno.

  Ova aplikacija se i u Srbiji nalazi na drugom mestu najpopularnijih besplatnih aplikacija na Google Play prodavnici, dok se Telegram nalazi na šestom mestu.

  Možete da je koristite na Epl i Android pametnim telefonima i putem računara. Sve što vam treba je telefonski broj. Možete da šaljete SMS-ove, glasovne ili video pozive sa prijateljima, bilo pojedinačno ili u grupama, i koristite emodžije i stikere kao u drugim aplikacijama. Ali postoji jedna velika razlika: Signal je zapravo zaista bezbedan.

  Da li je Signal bezbedan?

  Komunikacije na Signalu su šifrovane od početka do kraja, što znači da samo ljudi u porukama mogu da vide sadržaj tih poruka – čak ni sama kompanija.

  Osim što je sadržaj poruka šifrovan, možete podesiti da poruke nestaju nakon nekog vremena. Osim toga, Signal praktično ne prikuplja podatke o svojim korisnicima. Jedinu informaciju koju date aplikaciji je vaš telefonski broj, a kompanija čak radi na načinu da to odvoji od korišćenja Signala stvaranjem šifrovanih servera za kontakt. Ako policija „pokuca na vrata Signala“ radi podataka o korisnicima neće imati šta da nađu.

  Jedan od razloga što ne prikuplja podatke je taj što je Signal neprofitna organizacija, a ne profitna kompanija. Nema oglašavanje, pa nema ni razlog za praćenje korisnika. Umesto toga, finansira se kroz donacije i privatne investicije.

  Iako je mala grupa aktivista za privatnost stvorila Signal 2013. godine, on je porastao poslednjih godina. Ono što je zanimljivo je da je osnivač Vocapa, Brajan Ekton, donirao je 2018. godine 50 miliona dolara za stvaranje fondacije Signal, koja sada vodi Signal. Ekton se ukrcao u misiju da napravi istinski privatnu uslugu za razmenu poruka nakon što je Fejsbuk preuzeo Vocap, a Ekton je navodno napustio kompaniju usred sukoba sa Fejsbukom zbog narušavanja privatnosti Vocapa.

  Izvor: BIZLife

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE