Šta je Vučić u stvari mislio sa - ko se zarazi a nije vakcinisan NEMA PLAĆENOG BOLOVANJA?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je Vučić u stvari mislio sa – ko se zarazi a nije vakcinisan NEMA PLAĆENOG BOLOVANJA?

  Iako postoji odluka, odnosno preporuka Vlade Srbije da oboleli od Kovida 19 dobiju nadoknadu od 100 odsto (celu neto platu), razlika u isplati postoji – zaposleni u državnom sektoru dobijaju punu platu za vreme bolovanja zbog  koronavirusa, dok kod zaposlenih u privatnom sektoru to zavisi od poslodavca, ukazuju predstavnici organizacije Pravni skener.

  Tu je, kako ističu, osnovno pitanje – ko snosi trošak isplate dela naknade plate od 65 do 100 odsto.

  „Kod zaposlenih u državnom sektoru sve se isplaćuje iz budžeta, odnosno iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Tu, dakle, država plaća neto platu. Kod privatnog sektora je to malo drugačije i zato je sporna ova odluka – zbog razlike u tretmanu zaposlenih u privatnom i državnom sektoru. U privatnom sektoru, naime, naknada od 65 odsto ide iz Fonda, a ostalih 35 odsto se isplaćuje na teret poslodavca“, ukazuje Marina Mijatović iz ove organizacije.

  To znači da isplata plate tokom bolovanja zaposlenih u državnim organima ide iz budžeta i budžetskih linija, dok je teret isplate plata za zaposlene na bolovanju zbog kovida 19 u privatnom sektoru pao na poslodavce.

  Jedini način: Dogovor da se isplaćuje 100% iz budžeta

  Jedini način kako bi ovo moglo da se izjednači i da zaposleni i u državnom i u privatnom sektoru imaju isti tretman je, smatra Mijatović – da se naknada tokom bolovanja u oba slučaja 100 odsto isplaćuje iz budžeta.

  „Možemo da kažemo da su zaposleni u privatnom sektoru diskriminisani za taj iznos plate, ne vrednuje se realno iznos plate, odnosno njihov rad“, rekla je Mijatović za N1.

  Najavu predsednika Srbije da oni koji se vakcinišu neće imati plaćeno bolovanje ako se razbole od kovida 19, Marina Mijatović tumači da se misli na isplatu cele zarade, od 100 odsto, a ne na 65 odsto koji su garantovani Zakonom o radu.

  “Ako ste se zarazili, a niste vakcinisani, NEĆE vam biti PLAĆENO BOLOVANJE”

  “Deluje kao neka vrsta ucene”

  „Ta najava, da neće biti plaćeno bolovanje zbunila je ljude, pomislili su da im ništa neće biti plaćeno. A po Zakonu o radu svako ko se razboli mora imati naknadu – to je ovih 65 odsto. Ako bismo pričali o stimulaciji za vakcinaciju – to je pogrešan put, jer imamo i ljude koji ne smeju biti vakcinisani, a obole od kovida 19. Ako ste imali odluku da isplaćujete 100 odsto zarade za obolele, onda se ta naknada i propis mora u potpunosti primenjivati. Ovo mi više izgleda kao neka vrsta ucene – vakcinišite se inače vam neće biti isplaćeno…“ navela je Mijatović za N1

  Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici usvojila je dopune Zaključka od 2. aprila 2020. koje previđaju da pravo na 100 odsto zarade tokom bolovanja zbog kovida 19 imaju samo zaposleni vakcinisani i oni koji, iz zdravstvenih razloga, ne mogu da budu vakcinisani.

  Ostali zaposleni, koji se razbole od kovida, dobijali bi naknadu tokom bolovanja od 65 odsto zarade.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE