Šta jedan milijarder kaže da je najvažnija stvar u preduzetničkom svetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta jedan milijarder kaže da je najvažnija stvar u preduzetničkom svetu

  Sem Zel (Sam Zell) počeo je da osniva kompanije još od svoje srednje škole. Njegovi uspesi ali i promašaju naučili su ga najvažnijoj poslovnoj lekciji.

  Kako piše autorka sajtova Inc.com i Bloomberg, Sem Zel jedan je od najfascinantnijih ljudi koje je intervjuisala. Evo njene priče:

  Sem je milijarder, predsednik „Equity Group Investments“, koja je došla u sam vrh kompanija nekretnina, kada je prodao 39 milijardi dolara vredne kancelarije Blackstone-u 2007. godine. Takođe je poznat i po tome što je preuzeo „Chicago Tribune“ te iste godine, i nadgledao njegov bankrot koji je ubrzo usledio.

  Ne treba isticati da je figura oko koje se dele mišljenja – i on to voli.

  Sem mi je dao uvid kako ozbiljan preduzetnik vidi svet:

  Krajnja definicija preduzetnika je da je to neko ko uvek misli da može da radi na drugačiji, bolji način,“ rekao je. „Ako ide ulicom i vidi molera na merdevinama, pomisli: „O bože, ako pomeri merdevine na sredinu zida, mogao bi da okreči obe strane a da se ne penje ili silazi niz merdevine toliko puta. Ne mogu vam reći zašto tako mislim, ali to je doslovno način na koji razmišljam sve vreme. Oduvek je tako bilo. Vidim neke stvari drugačije od ostalih.“

  Imao je različite poslovne poduhvate, i to još od osnovne škole, što je dalje vodilo da investira u mnogo toga – od ulaganja u železnicu do proizvodnje prehrambenih aditiva. Forbs je procenio njegovo bogatstvo na 5 milijardi dolara.

  Ono što je ostavilo utisak na mene jeste šta Sem misli o velikim kompanijama. Postojala je jedna velika razlika, rekao je, između toga kako se radnici ponašaju u velikim korporacijama a kako u firmama koje su pokrenuli preduzetnici. On je to nazvao korišćenje „informacija kao valute“.

  „Zaposlio sam jednu ženu iz velike korporacije, i bila je veoma, veoma pametna. Ali već posle devet meseci sam je otpustio. Garantujem vam da ova žena nikad u svom životu nije bila otpuštena, ona je veoma predana poslu i ima odlične rezultate. Ali, donela je jedan element sa svog prethodnog posla koji se nije uklapao u našu radnu kulturu. Koristila je informacije kao valutu. Najvažnija stvar u preduzetničkom svetu jeste da neprijatelja držite van, a ne uz sebe i svoj posao.

  Ne mogu da imam zaposlenog koji zadržava za sebe informaciju zbog političkih razloga ili da bi dobili nešto zauzvrat. Poslujemo u suviše brzom okruženju za takvu vrstu „unutrašnje“ trgovine. U velikoj korporaciji, skoro sve se kreće sporo, tako da imate više vremena i mogućnosti da uhvatite greške. Takva kultura često počiva na informacijama kao valuti. U mojoj preduzetničkoj sredini, ako neko ima informaciju i ne deli je sa drugima u mojoj firmi, to znači da preuzimam rizik za koji ne znam.

  Ako ste preduzetnik, onda sigurno znate o čemu Zel govori. Ako radite za veliku kompaniju, onda takođe znate o čemu govori. Ako se ovakva ponašanja ne iskorene, mogu negativno da utiču na produktivnost.

  Sem naravno ne dozvoljava sebi da ima ovakve probleme, i razmatra šta bi sledeće trebalo da bude njegova investicija. Jedan od programa koji pomaže jeste kreiranje preduzetničke sredine u Izrealu – kao oblik pomoći ljudima koji su nalik njemu.”

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE