Šta kada se zaglavi NAJFREKVENTNIJI globalni morski koridor?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta kada se zaglavi NAJFREKVENTNIJI globalni morski koridor?

  Preko 150 brodova ostalo je zaglavljeno ispred Sueckog kanala zbog nasukavanja “Ever Givena”, gigantskog broda natovarenog sa 200.000 tona.

  Ovom tranzitnom rutom u Srbiju stiže roba široke potrošnje poput nameštaja, igračaka i prehrambene robe sa dužim rokom trajanja.

  Problemi sa snabdevanjem

  Blokada Sueckog kanala već je počela da izaziva ogromne zaostatke u globalnim lancima snabdevanja.

  Deset odsto svetske trgovine kreće se kroz Suecki kanal, tako da ova nezgoda ima veliki uticaj na pomorski transport.

  Pored toga, doći će do značajnih nuspojava: Kada se “Ever given“ ukloni s puta i brodovi ponovo počnu da prolaze, mogu se očekivati masovne gužve u evropskim lukama. To će posledično dovesti do kašnjenja u protoku opreme nazad u Aziju i stoga će imati posledice na dostupnost kontejnera.

  “Nekoliko prevoznika je sada počelo da preusmerava svoje pošiljke oko Afrike, preko Rta dobre nade, što će dovesti do toga da se tranzitna vremena produže za oko 7 do 9 dana. Da bismo našim kupcima pomogli da efikasnije planiraju svoje lance snabdevanja, nudimo potpunu vidljivost pošiljaka pomoću našeg inteligentnog Sistema za praćenje kontejnera. Na ovaj način oni mogu tačno da vide gde su njihovi kontejneri i brzo reaguju u prilagođavanju svojih lanaca snabdevanja“ kaže Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner Srbija.

  Alternative

  Kako dodaje, zbog toga se očekuje više interesovanja za avionski i železnički transport u narednim nedeljama.

  “Železnički prevoz robe je stabilna opcija sa vremenom tranzita koji je do 50 odsto brži od pomorskog i 60 odsto isplativiji od avionskog prevoza. Za izuzetno hitne pošiljke, tu su usluge nedeljnog čarter leta iz Kine i Hong Konga do srednje Evrope kako bi korisnici mogli da ispune i najstrože rokove” kaže Đekić.

  U ovom trenutku niko ne može pouzdano da tvrdi koliko će biti potrebno da se uspostavi normalan protok preko Sueckog kanala, ali je sigurno da će se situacija odraziti na deo svetske ekonomije imajući u vidu da brojne industrije snabdevaju svoju proizvodnju robom koja stiže ovom rutom.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Esther Horvath

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE