Šta kaže dr Kon o delta soju koronavirusa i šta nas čeka najesen?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta kaže dr Kon o delta soju koronavirusa i šta nas čeka najesen?

  Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da za sada nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa i da je jasno da kad jedan virus tako dominira da će pokriti čitav svet i da je samo pitanje trenutka.

  Važno je kako će delta sloj ući u zemlju

  “Vrlo je bitno da li će u većim klasterima, grupama, taj virus ući u zemlju ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče mogućnosti njegovog širenja. Mi imamo relativno solidnu situaciju, u smislu da imamo vakcinisanosti dosta, ali imala je i Britanija, ima je i Izrael, pa je Izrael od sredine juna do sada udesetostručio novozaražene”, kazao je Kon za RTS.

  Naglasio je da prenošenje virusa direktno zavisi od toga koliko imamo osetljivih ljudi, a ukoliko se poštuju mere, stvaraju se barijere za virus čime se onemogućuje brz prenos.

  “Moramo da kažemo da nismo još na potpuno sigurnom, ne možemo da kažemo da je sigurna situacija ili uobičajena. Još uvek je virus tu među nama. Posebno u Beogradu, poslednja četiri dana to je opet na nekom blagom ili na stagnaciji, ne pada više iz dana u dan”, rekao je Kon.

  Dodao je da treba voditi računa o okupljanjima i frekvenciji kontakata i preporučio onima koji nisu vakcinisani da ne odlaze na velika okupljanja.

  Da li postojeće vakcine štite od delta soja?

  Pozvao je sve, naročito mlade, da se vakcinišu i poručio da postojeće vakcine štite i od novih sojeva virusa.

  Govoreći o širenju delta soja koronavirusa, Kon je naveo da se spominje brže prenošenje za 40 do 60 odsto.

  “Prvobitni virus se prosečno prenosio od jednog zaraženog na drugog na tri novozaražena, a ovaj se prosečno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom mora biti znatno veći da bismo sprečili to njegovo prenošenje”, objasnio je Kon.

  Istakao je da se u Velikoj Britaniji činilo da se smrtnost održava dok raste broj zaraženih, ali da se u poslednjih pet dana povećava i broj umrlih.

  “Otprilike neke četiri nedelje kasni to povećanje smrtnosti ili smanjenje, zavisi kakva je situacija, mi ne možemo sa sigurnošću reći da li je ovo soj koji je invazivniji. U svakom slučaju, pominje se, vrlo često govore da se radi o soju koji više liči na grip i daje relativno blaže oboljenje, ali su još uvek to samo preliminarni utisci”, rekao je Kon.

  Šta nas čeka najesen?

  Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Kon je rekao da se nivo aktivnosti virusa stabilizuje sve više i više, ali da se ne može reći da je situacija vanredna, ni da je situacija nepovoljna, već da je nesigurna.

  “Ako se budemo vakcinisali do 70 odsto, moći ćemo bez obzira na svu situaciju u svetu da budemo potpuno mirni najesen”, istakao je Kon.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE