Šta kaže ministar - zašto je mleko jeftinije od kisele vode?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta kaže ministar – zašto je mleko jeftinije od kisele vode?

  Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da su visoke cene žitarica poslednjih godinu dana doprinele da više rentabilnosti nema za proizvođače mleka po ovakvim cenama.

  “Država je što je do nje uradila, izašla sa povećanjem premije za mleko. Od trećeg kvaratala krenuće isplata uvećane premije za mleko. Naravno da to nije dovoljno. Moraju iskrorak da naprave i prerađivači mleka i ja očekujem njihove odgovore u narednim danima”, kazao je ministar za BIZLife portal na pitanje zbog čega litar kisele vode u Srbiji košta više od iznosa koji za litar mleka dobijaju proizvođači.

  Ministar je istakao da svoju ulogu imaju i veliki trgovci koji treba da naprave svoje kalkulacije kako će to da izgleda u budućnosti.

  “Očekujem da dođe do povećanja cena a da li će ono biti kolika su zahtevi proizvođača, nisam siguran. Ali sigurno da će biti veoma značajno povećanje. Sa druge strane, pitanje je kako će se to odraziti u trgovinama, kako će potrošači na to regovati i tu treba paziti i dovoljno balansirati”, naveo je Nedimović.

  Prema njegovim rečima, realnost je da je svima koji istovremeno imaju svoju zemlju a proizvođači su mleka, bilo ove godine  daleko isplativije da se bave ratarstvom nego “ovim teškim poslom mlečnog govedarstva”.

  “I sad je tu stvar individualca šta ko hoće. Na nama kao državi je da to dodatno finansijski pomognemo, da očuvamo ova dva sektora. Nigde u okruženju nema dovoljno mleka osim u Srbiji i BiH. Rumunija, Bugarska, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Hrvatska… Mi želimo da nam ove trgovinske platforme, poput Lidla i Deleza, budu ulaznice za tamošnja tržište preko robnih marki, kroz sir, pavlaku,…”, kazao je ministar.

  Izvoz fete, kako je naveo, je već krenuo u Švedsku, Nemačku, Poljsku. 

  “I to će se oetiti po potražnji za mleko. Pošto će potražnja biti veća, automatski će cena ići gore. Prosto je ko pasulj, ponuda i tražnja. Ako se skoncentrišemo samo na domaće tržište tu ne možemo da preživimo nikad. Problem je što mleka ima previše, naš SSP iz 2009. godine kog moramo da poštujemo, veliki je pritisak jeftinog mleka iz Evrope. Tamo subvencionišu mlekare, ne proizvođače. Tamo nema ni premije za mleko”, kaže Nedimović.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE