Šta Lordan Zafranović kaže o svom filmu o Jasenovcu i podudarnosti sa "Darom"?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta Lordan Zafranović kaže o svom filmu o Jasenovcu i podudarnosti sa “Darom”?

  Da li i koliko film “Dara iz Jasenovca” ima sličnosti sa scenarijom Arsena Diklića “Deca sa Kozare” na to pitanje će odgovoriti pravnici u Srbiji, Americi i svim zemljama, gde taj film bude prikazan, rekao je reditelj Lordan Zafranović.

  On je naveo da bez obzira na sve, ne odustaje od snimanja i da mu je želja da “filmom udari na zlo, ali i da pronađe ljudskost u kojoj čovek jedan drugom daje ruku za budućnost”.

  Zafranović je za Novu S rekao da mu je facinantno da postoji takva podudarnost između scenarija Arsena Diklića po kom on već godinama sprema film i ostvarenja Predraga Antonijevića.

  “Fascinantno je kakvom je brzinom to napravljeno i dovelo nas sve pred gotov čin. Iznenađeni smo i zaprepašćeni da je neko uzeo gotovo iste likove, istu temu, ista mesta i teritorije gde se dešava, isto vreme kada se film dešava. Fasicnirani smo bili da je to sve moguće u tako kratko vreme”, naveo je Zafranović, prenosi Nova.rs.

  Ukoliko se na sudu dokaže da je Antonijevićev film preuzeo delove iz Diklićevog scenarija, Zafranović očekuje da Diklićeva porodica i on kao saradnik na scenariju dobiju odšetu.

  Kaže da ne odustaje od toga da snimi svoj film o Jasenovcu

  “Mi ne odustajemo, radimo svoj posao. Moguće je da se snimi više filmova o istoj temi, ali je fascinanatan način na koji je to napravljeno u poslednje dve godine. Meni niko ne može uzeti ništa, jer mi želimo da napravimo film koji će biti prepoznat u celom svetu i koji će da ispoštuje talenat velikog Arsena Diklića”, istakao je Zafranović.

  Govoreći o svojim dugogodišnjim nastojanima da snimi ovaj film, Zafranović je rekao da je uvek bilo problema sa finansiranjem tog projekta. Pripremao ga je još pre poslednjeg rata, ali su onda dešavanja u bivšoj Jugoslaviji sve zaustavila.

  Posle je, kako navodi, priču aktuelizovao sa novim talasom izbeglica i načinom na koji rat generalno utiče na decu.

  „Zaustavljen sam tada brutalno na tim natječajima za finansiranje, u kojima je učestvovao i autor “Dare”, koji je odbio moje scenarije. To je jedan interesantan lik koji je došao iz Amerike, kao spasilac. Znate kada su pape, carevi i bogati ljudi hteli da rade velike umetničke stvari, uzimali su telentovane ljude. Srpski film je veliki i ima velike talente i nije mi jasno zašto neko od njih nije angažovan, neki veliki talenat iz Srbije, da uradi taj film“, istakao je Zafranović.

  On je naveo da mu je drago što će u njegovom filmu sa delom sredstava kao kooproducent učestvovati i Srbija i dodao da trenutno traži kooproducenta u Hrvatskoj.

  „Tražimo kooproducente jer mislim da Hrvatskoj potreban ovakav film i da je to način da Hrvatska sa sebe skine tu senu ustaštva. To mora da bude cela istina i jedna vrsta molbe za oproštaj za ta ustaška nedela. Pravo pitanje kako će reagovati Hrvatska i da ne bi trebalo da propusti ovaj voz“, zaključio je Zafanović.

  Izvor: Nova S

  Foto: RTS/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE