Šta Mišković savetuje studente

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta Mišković savetuje studente

  Predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković nedavno je u okviru programa „Compass”, koji ova kompanija organizuje u saradnji sa studentskim organizacijama Univerziteta u Beogradu, održao predavanje studentima beogradskih fakulteta. Na ovom predavanju moglo se čuti kako Mišković funkcioniše, kako razmišlja, čemu stremi, a ovde izdvajamo šta je savetovao mladim ljudima u ovoj zemlji.

  „Ja nisam za neko non-stop učenje. Srednja škola i studiranje moraju da budu nešto najlepše što ste doživeli. Taj period neće nikad da vam se vrati. A počinjete da učite tek kad se zaposlite i opredelite se šta ćete da radite. To što ste završili arhitekturu, a hoćete da radite u banci i na komercijalno-ekonomskim poslovima, apsolutno nema veze. I osnovna stvar je u tome da mora mnogo da se uči.”

  „Najvredniji čovek je bio naš seljak iz Pomoravlja. On je ustajao u 4 č., radio ceo dan, nikad nije imao ništa. Zašto? Zato što je radio bez znanja. Znanje je ispred svega i morate uvek ispred sebe imati cilj da u tome što radite budete najbolji, jer ako radite kao vaš komšija, drug, kolega – ne možete biti najbolji. Ceo život vam je trka za znanjem. Znanje mora preovladati. To što se u Srbiji ne ceni znanje – promeniće se. Nemojte mnogo da brinete.”

  „Sve odluke koje sam doneo a o njima sam morao da razmislim ‒ bile su lošije u odnosu na odluke koje sam doneo istog trenutka. Ja uvek glasam za odluke ’iz stomaka’. Vi imate izuzetne ljude, koji imaju veliko znanje, ali koji nisu sposobni da donesu odluku. Odluka, iako je pogrešna ‒ bolja je od situacije kada nemate nikakvu odluku.”

  „U životu nema stajanja. Ni Delta nikad ne staje. Mi bismo pristali da stanemo jedino kada bi svi na tržištu stali sa nama. Ali mi da stojimo, a da ostali ulažu u razvoj ‒ to ne dolazi u obzir.”

  „Vi morate da vidite kako je dole po Srbiji. I da vidite koliko naši ljudi ne znaju. A oni nisu krivi što ne znaju. Država ima samo jedan zadatak – edukaciju ljudi.”

  „Velika je stvar da radite ono što volite i da vas za to neko plaća. Svi ste vi (studenti) sposobni za neku stvar. Vi ne smete da radite ni da učite ono što ne osećate i ono što ne volite. Ako vi jedva čekate da stignete na posao i jedva čekate da vidite svoje kolege, a tamo vas čeka narogušeni šef, promenite posao i tražite nešto drugo. Da biste bili srećni u životu, morate da volite svoj posao.”

  „Najvažnija stvar jeste da posle studija odete u neku organizovanu kompaniju gde je red i disciplina. I tamo da ’šacujete’ šta možete sutra da radite sami.”

  „Morate da se pobrinete da isključivo vi, a ne neko drugi, razmišljate šta ćete i kako ćete u budućnosti. I morate biti svesni da u to za šta se odlučite morate da unesete ljubav. Bez ljubavi nema ničega.”

  ____________________________________________________

  I nešto malo o biznisu

  „U budućnosti će postojati samo dve vrste kompanija: multinacionalne i privatne kompanije, s tim što ne mislim na privatne kompanije u sadašnjem vidu, nego na porodične privatne kompanije. One koje skupe prihode na kraju godine i vide koliko im je ostalo i to podele. Evo, na primer, hoteli. Imate lance sa više stotina hotela u svetu, gde gost zna šta da očekuje jer posluju po jednom principu, i imate male, porodične hotele, gde ne znate ’u šta ulazite’, pa možete naići na dobar ili loš smeštaj.”

   „Ne zavaravajte se da političari vladaju svetom. Svetom vladaju multinacionalne kompanije, ne samo ekonomski već i politički.”

  „Mi smo u Delti iznad proseka što se plata tiče, ali i dalje se trudimo da bude još bolje. Ne može se očekivati da neko sa platom od 30.000 do 35.000 dinara bude profesionalac na poslu, jer taj završi posao, ode kući i radi nešto drugo kako bi preživeo”, kaže Mišković i dodaje da je ovde sada realna plata za profesionalca 75.000‒80.000, ali da ni to nije dovoljno.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Delta Holding

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE