Šta o sumnjama u AstraZeneku misli dr Zoran Radovanović?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta o sumnjama u AstraZeneku misli dr Zoran Radovanović?

  Ne bi trebalo obustavljati vakcinaciju oksfordskom vakcinom AstraZeneka, bez obzira na to što je nekoliko evropskih zemalja odlučilo da privremeno, zbog neželjenih posledica, obustavi njenu primenu, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović.

  Osam evropskih zemalja obustavilo je upotrebu AstraZeneka vakcina zbog zabrinutosti u vezi s krvnim ugrušcima.

  Radovanović je agenciji Beta kazao da građani Srbije mogu da se na nekoliko dana “uzdrže” od vakcinacije AstraZenekom, jer će se sigurno pokazati da je u pitanju “lažni alarm”.

  “Kada se bude uporedila učestalost poremećaja zdravlja vakcinisanih AstraZenekom sa nevakcinisama, biće sve isto. To su stanja koja se javljaju u celoj populaciji, bez obzira da li ste vakcinisani ili ne”, rekao je Radovanović.

  On je ocenio da kada se kod vakcinisane osobe pojave određene reakcije na zdravlje, “odmah se stvori sumnja da je svemu tome uzrok vakcina, što ne mora da bude”.

  Lažni alarm

  “Sumnje u vakcinu AstraZeneka nisu dokazane. Da sačekamo još nekoliko dana i biće sve razjašnjeno. Iznenadio bih se ukoliko to nije ‘lažni alarm'”, kazao je profesor.

  Naglasio je da mi u Srbiji, za sada, nemamo “stvarne indicije” da postoje neželjena dejstva od oksfordske vakcine.

  “Državna agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) je odobrila upotrebu vakcine AstraZeneka i ta odluka ne bi trebalo da se menja. Svako ko je zabrinut, može vakcinaciju tom vakcinom da odloži na nekoliko dana”, rekao je Radovanović.

  Italija, Danska, Austrija, Estonija, Norveška, Latvija, Litvanija i Luksemburg suspendovale su vakcinaciju oksfordskom vakcinom iz serije od milion doza koja je poslata u 17 evropskih zemalja.

  Prema današnjim informacijama, i Holandija je iz predostrožnosti prekinula upotrebu vakcine AstraZeneke protiv korona virusa do 28. marta pošto su prijavljene moguće nuspojave u Danskoj i Norveškoj, za sada bez dokazane veze.

  U Srbiju je, 21. februara, stiglo 150.000 vakcina proizvođača AstraZeneka, proizvedenih u Indiji.

  Još jedna država STOPIRALA korišćenje AstraZeneca vakcine

  Vakcina koju i Srbija koristi “STOPIRANA” u osam zemalja EU

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Saša Đorđević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE