Stari kontinent NEODGOVORAN prema prirodi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stari kontinent NEODGOVORAN prema prirodi

  Neodrživa poljoprivreda, šumarstvo i širenje urbanizacije ugrožavaju zdravlje životinja i prirodnih staništa u Evropi, što znači da Evropska unija neće ispuniti ključne ciljeve zaštite biodiverziteta, saopštila je Agencija EU za zaštitu životne sredine (EEA), prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

  U izveštaju Agencije navodi se da većina zaštićenih staništa i vrsta u Evropi imaju loš status čuvanja.

  Cilj EU bio je da se poveća broj staništa i životinjskih vrsta dobrim ili unapređenim statusom čuvanja za 100 i 50 odsto u 2020. u poređenju sa periodom od 2001. do 2006. godine.

  Međutim, EU ide ka tome da promaši zacrtani cilj za 12 odsto kada se radi o staništima i za dva odsto kada je reč o životinjskim vrstama. Unija nije uspela da ispuni ni cilj povećanja broja vrsta ptica dobrim ili unapređenim populacionim statusom do 2020. godine.

  “To jasno pokazuje da i dalje gubimo naš vitalni sistem podrške”, izjavio je evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus.

  EU, zajedno sa zemljama kao što su Kanada i Velika Britanija, pokušava da uhvati zamah pred globalni samit o biodiverzitetu u Kini sledeće godine, usled pogoršanja krize u vezi sa klimatskim promenama i gubitka životinja.

  Na samitu će učestvovati skoro 200 zemalja i pregovaraće se o novom sporazumu za zaštitu životne sredine.

  Evropska komisija predstavila je u maju plan za smanjenje upotrebe pesticida za 50 odsto i da se organski obrađuje 25 odsto zemlje do 2030. godine, a poljoprivredne grupe smatraju da bi to moglo da ugrozi useve.

  Članice EU će ove sedmice pokušati da postignu sporazum o reformama koje bi mogle da učine poljoprivrednu politiku više ekološkom.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE