Šteta u turizmu MILIJARDU evra, ministarka traži "KOVID PDV"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šteta u turizmu MILIJARDU evra, ministarka traži “KOVID PDV”

  Šteta u oblasti turizma procenjuje na oko milijardu evra, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

  Ono što smo mi kao država uradili na samom početku pandemije jeste da smo doneli paket od četiri seta ekonomskih mera, rekla je Matić na onlajn konferenciji “Zima 2020/2021: Kako se destinacije u regionu spremaju za sezonu”.

  “Osim toga data je posebna pomoć sektoru hotelijerstva,kao i turističkim agencijama koje su dobile pomoć u vidu povoljnih kredita za likvidnost i obrtna sredstva iz Fonda za razvoj”, rekla je Matić.

  Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labudović rekla je da je za sada napravljeno oko 30 odsto rezervacija za novogodišnje praznike, a da su zimski centri prema njihovim podacima spremni, ali da će epidemiološka situacija presuditi u kom pravcu će se sezona kretati.

  PDV sa 20 na 10 odsto?

  Ministarka Tatjana Matić saopštila je da je pokrenula inicijativu za smanjenje PDV sa 20 na 10 odsto na usluge ishrane u ugostiteljstvu.

  “Uvođenje tzv. KOVID-19 PDV po ugledu na većinu evropskih zemalja, treba da značajno ublaži udarac koji je sektor turizma pretrpeo usled posledica pandemije, dok je jedan od predloga da se s Narodnom bankom Srbije razmotri mogućnost produženja moratorijuma na kredite privrednicima ovog sektora”, rekla je nova ministarka.

  Navela je i da su radi ublažavanja posledica pandemije na sektor turizma, na predlog njenog ministarstva usvojene izmene i dopune Pravilnika o rangiranju i obnavljanju licenci organizatora putovanja, i Pravilnika o garancijama putovanja i visini depozita, koji su stupili na snagu 14. novembra.

  “Ključne novine su uvođenje dve niže kategorije licence, s nižim limitom pokrića garancija putovanja, a izašlo se u susret i zahtevima turističkih agencija za smanjenje depozita koji su agencije dužne da poseduje na računu poslednjeg dana u mesecu”, navela je Matić.

  Ukazala je da se novim pravilnicima daje mogućnost agencijama da promene licencu na nižu kategoriju, sa znatno nižim limitom pokrića, i da tako zaključe ugovor o garanciji putovanja sa osiguravačima, ili da obezbede bankarsku garanciju.

  Ministarka je podsetila da je rebalansom državnog budžeta za 2020. godinu odobreno 150 miliona dinara za subvencije premija polisa osiguranja turističkih agencija, jer su većini istekle obavezne polise te mogu da izgube licence za rad.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE