Stižu još DVA MINIMALCA - pomoć države posle 15 meseci

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stižu još DVA MINIMALCA – pomoć države posle 15 meseci

  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije objavilo je uputstvo za prijavljivanje licenciranih turističkih vodiča za pomoć zbog pandemije u visini dve minimalne zarade za jul i avgust ove godine, ali ona neće biti isplaćena svima.

  Predstavnica turističkih radnika Milica Lenasi za Betu je rekla da je uslov za tu pomoć zbog nemogućnosti da rade da su vodiči obnovili licencu, nisu u stalnom radnom odnosu, nisu vlasnici agencije, preduzetnici ili penzioneri.

  Vodiči su juče uputili ministru finansija Siniši Malom otvoreno pismo u kome ga podsećaju da od kada je počela pandemija nisu dobili ni jednom pomoć, a da “država deli pomoć svima, zaposlenima, nezaposlenima, penzionerima, vakcinisanima, kao i da ima para da kupi mašinu za presađivanje drveća od milion evra”.

  “Od kada je pre nekoliko meseci najavljeno da će i vodiči koji su 18 meseci bez prihoda dobiti prvi put pomoć od dve minimalne zarade od 30.900 dinara nije bilo uputstva za prijavljivanje do danas”, rekla je Lenasi.

  Dodala je da se zna da pomoć neće dobiti oni vodiči koji su se u međuvremenu zaposlili bilo na ugovor o privremeno-povremenim poslovima, bilo na neodređeno vreme.

  “Tražimo da nam ministar finansija objasni kako je neko mogao da živi 18 meseci bez prihoda do ove, sada prve pomoći”, rekla je Lenasi.

  Tu vrstu državne pomoći, prema njenim rečima, neće dobiti ni oni vodiči koji su primili bilo kakvu drugu pomoć od, na primer Nacionalne službe za zapošljavanje ili neku drugu.

  Kako je rekla licence je obnovilo 1.175 vodiča i 415 pratilaca grupe, a da je u ovom trenutku nejasna uloga komisije koja će ocenjivati ko ima pravo na pomoć.

  Lenasi je rekla da su mnogi vodiči napustili taj posao jer nisu mogli da prežive krizni period bez prihoda i da za pojedine jezike neće biti moguće naći vodiče u zemlji kada prođe pandemija, već će ih dovoditi iz inostranstva.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE