Stočarima "dogorelo do nokata", a biće JOŠ GORE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stočarima “dogorelo do nokata”, a biće JOŠ GORE

  Predsednik udruženja “Sabor proizvođača agroprivrede Srbije” (SPAS) Zoran Milićević rekao je da su stočari u Srbiji “totalno” nezadovoljni poljoprivrednom politikom i da je moguć protest.

  “Dogorelo je do nokata, nezadovoljni smo politikom prema stočarima i uskoro ćemo u udruženju razgovarati o tome da li ćemo rešenje tražiti protestima i učešćem na izborima naredne godine”, rekao je Milićević za agenciju Beta.

  Dodao je da se sve vrste mesa prodaju ispod cene i da stočari u Srbiji već nekoliko meseci “gase” proizvodnju svinja, ovaca i goveda jer prodajna cena ne može da pokrije ni 40 odsto troškova proizvodnje.

  On je rekao da su cene stoke u poslednjih mesec dana malo porasle i da se kilogram svinjskog mesa žive vage prodaje po 160 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV) i da bi ta cena mogla da pokrije troškove da je ostala stara cena kukuruza od 18 dinara za kilogram, ali da je ona skočila na 30 dinara.

  Sa tako visokom cenom kukuruza i ostale stočne hrane kilogram svinjskog mesa žive vage trebalo bi, prema njegovim rečima, da košta 230-240 dinara, a shodno tome trebalo bi da porastu i cene ostalih vrsta stoke.

  “Iako je u Srbiji značajno smanjen stočni fond jer nedostaje pola milioma krava i dva-tri miliona svinja, ni pri tako smanjenoj ponudi cena nije dovoljno porasla i proizvođačima već mesecima donosi gubitke”, rekao je Milićević.

  Dodao je da su proizvodjači zbog smanjene tražnje prisiljeni da nastave proizvodnju jer ne znaju šta će sa podmlatkom, ali i sa starom stokom.

  On je rekao da će stanje u stočarstvu na jesen biti još gore jer je suša unuštila 50-60 odsto roda kukuruza, a uslove za odgoj stoke pogoršale su visoke temperature.

  Podsetio je da su stočari više puta tražili da država nekim merama zaštiti domaću proizvodnju i smanji uvoz smrznutog mesa, ali da su zahtevi ostali bez odgovora.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE