Stočarima "nikad gore": Pale cene i tražnja, uvozi se smrznuto meso

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stočarima “nikad gore”: Pale cene i tražnja, uvozi se smrznuto meso

  Cene svinjskog i junećeg mesa su u Srbiji u poslednjih mesec dana pale manje od prozvođačkih, a smanjena je i tražnja, pa stočari ne znaju šta će sa viškovima, dok se uvozi jeftino smrznuto svinjsko meso iz Evrope.

  Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić rekao je za Betu da je proizvođačka cena žive vage tovljenika 160 dinara po kilogramu, a da trgovci plaćaju kilogram od 130 do 135 dinara po kilogramu.

  “Proizvođači svinja imaju gubitak po svakom tovljeniku po 2.000-3.000 dinara. I prasetina je pojeftinila i kilogram košta 160 dinara, a proizvođačka cena je 190 dinara po kilogramu jer su poskupeli pšenica, kukuruz i soja. U poslednjih deset godina nikad nije bilo gore”, rekao je Erić.

  Dodao je da klaničari iz Srbije svakog meseca iz evropskih zemalja uvezu jeftino meso za preradu u vrednosti od tri do pet miliona evra jer je ponuda velika pošto je Kina zbog svinjske kuge u Nemačkoj prestala da ga uvozi iz tih zemalja.

  Erić je rekao da su im u Ministarstvu poljoprivrede rekli da ne mogu da zabrane uvoz tog mesa zbog Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

  Uzgajivači svinja koji su se opredelili isključivo za tu granu stočarstva, prema njegovim rečima, uzeli su podsticaje za opremu i za uzgoj svinja koji po krmači iznosi 15.000 dinara godišnje i “ne mogu sada da ugase tu proizvodnju, pa su u velikom problemu”.

  “Znamo firmu koja neprekidno uvozi smrznuto meso i prerađevine i svaki taj šleper za nas znači da 1.000 svinja neće biti prodato”, rekao je Erić.

  Dodao je da je “u socijalizmu postojao lanac od proizvođača do klaničara i trgovca, a da su sada pokidani i da trgovci ucenjuju klaničara, a oni proizvođače.

  Predsednik Udruženja Agroprofit Čedomir Keco rekao je da je sličan problem i sa junetinom jer je trenutno na tržištu višak od oko 8.000-9.000 junadi koje nemaju kome da se prodaju, a u Srbiji je potrošnja tog mesa samo 4,5 kilograma godišnje po glavi stanovnika.

  On je rekao da proizvođači zbog toga nisu mogli da iskoriste ni pola sredstava koja su izdvojena za premije kako bi im se pomoglo, jer je ona bila uslovljena nalaženjem kupca i prodajom.

  “Posledice tako slabe tražnje će biti smanjenje proizvodnje i slabija ponuda naredne godine”, ocenio je Keco.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE