"STOP" poskupljenjima: Argentina ZAMRZNULA cene OSNOVNIH namirnica

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “STOP” poskupljenjima: Argentina ZAMRZNULA cene OSNOVNIH namirnica

  Argentinska vlada zamrznula je cene više od hiljadu osnovnih namirnica do početka iduće godine kako bi obuzdala inflaciju, prekinuvši pregovore s nezadovoljnim proizvođačima hrane.

  Vlada pokušava da zaustavi snažan rast cena koje su u septembru skočile 3,5 odsto, a u prošloj godini, prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za 42 odsto, pritiskajući štednju i ekonomski rast.

  Vlada predsednika Alberta Fernandeza odlučila je zato da do 7. januara naredne godine ograniči cene gotovo 1.500 prehrambenih i proizvoda za široku potrošnju.

  Time je presekla neuspele pregovore s udruženjem proizvođača hrane COPAL, kojr tvrdi da pokušavaju da iznude njihov pristanak na de facto jednostrani sporazum.

  Vladin poziv na zamrzavanje cena nije dao prehrambenim sektorima dovoljne garancije, poručio je COPAL koji tvrdi da predstavlja 35 komora i preko 14.500 kompanija za proizvodnju hrane i pića.

  “Dosadašnji predlozi pokazuju manjak volje vlasti da postignu dogovor sa sektorom”, saopštio je COPAL, dodajući da vlada nije uzela u obzir predloge firmi.

  “(Poljoprivredna) industrija nije izazvala inflaciju, a trpi njene posledice”, dodao je u saopštenju predsednik COPAL Daniel Funes de Rioja.

  COPAL je ranije saopštio da je industrija hrane i pića “voljna postići sporazum o zamrzavanju cena”, ali je pozvao na “istinski dijalog, umesto jednostranih odluka”.

  Vlada je vratila lopticu na teren kompanija.

  “Pojedine frakcije među čelnicima kompanija nisu svesne svoje privilegovane pozicije i odbijaju saradnju, koja bi morala imati u vidu težak položaj Argentinaca u ovom trenutku”, rekao je ministar unutrašnje trgovine Roberto Feletti.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE