Subvencije za ZAMENU STOLARIJE: Država plaća 50% troška

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Subvencije-za-zamenu-stolarije

  Subvencije za ZAMENU STOLARIJE: Država plaća 50% troška

  Uprava za energetsku efikasnost biće formirana najkasnije do juna i imaće ove godine na raspolaganju fond od oko 15 miliona evra namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

  Mihajlović je prenela da je želja resornog ministarstva da budući zakon o obnovljivim izvorima energije i izmenjeni Zakon o energetskoj efikasnosti budu spušteni na nivo građana i domaćinstava.

  „Industrija i privreda nisu sporni, oni će se i te kako baviti energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima, ali domaćinstva sa jedne strane nisu obučena, a sa druge nisu imala alate i uslove da mogu da se bave energetskom efikasnošću“, objasnila je ona.

  U skladu sa tim, Mihajlović je najavila tokom ove godine promene koje će to omogućiti, najavivši da će uprava za energetsku efikasnost biti formirana najkasnije do juna.

  „Mi već imamo Fond energetske efikasnosti unutar Ministarstva i sav taj novac će biti prebačen na upravu. Ne samo novac iz budžeta, već od raznih međunarodnih organizacija i naših partnera“, precizirala je Mihajlović.

  (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO)

  Prema njenim rečima, novca će biti dovoljno i već se prave modeli kako da se iskoristi.

  Ukoliko neko hoće da promeni stolariju na stanu od 60 kvadrata, za šta je potrebno približno 1.500 evra, 25 odsto bi bespovratno finansirala uprava za energetsku efikasnost, 25 odsto bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 odsto od samog domaćinstva“, predočila je Mihajlović.

  To je, kako je ukazala, jedan od modela koji bi mogao da pomogne da ljudi počnu da izoluju svoje zgrade i stanove ili da menjaju stolariju.

  Ona je najavila da će država napraviti posebne programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i ono moglo da zameni stolariju.

  Takođe, resorno ministarstvo daje mogućnost da stambena zajednica, odnosno cela zgrada, zaključi ugovor i sa upravom i sa jedinicama lokalne samouprave kako bi se uradila izolacija zgrade, pri čemu bi uprava učestvovala u finansiranju tog projekta.

  Solarni paneli

  Potpredsednica Vlade je najavila da će građani već od leta moći da postanu proizvođači električne energije, ako se odluče da instaliraju solarne panele, bez obzira na to da li žive u kući ili stanu, na osnovu čega će im se umanjivati računi za struju.

  Pixabay

  Vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih može da se isplati za sedam do 10 godina, objasnila je Mihajlović, dodavši da svake godine pada cena panela.

  Putem solarnih panela moći ćemo da proizvedemo gotovo 10 odsto energije koju sada dobijamo iz termoelektrana“, istakla je ona, objasnivši da će to biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmena Zakona o energetskoj efikasnosti, čije bi predloge Vlada trebalo da usvoji već ove sedmice.

  Prema njenim rečima, ako neko želi da instalira panele, prvo mora projektantska kuća da uradi projekat, zatim se trebaju dobiti lokacijski uslovi i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće.

  „Morate dobiti uslove od Distribucije, šta postavljate i šta radite. To je prva stvar, a zatim distributivni sistem određuje tačno mesto gde se meri ta električna energija. Nakon toga se instaliraju paneli i priključuju na instalaciju koju već imate u vašem domaćinstvu“, navela je Mihajlović.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE