"Sumnjivi" biznismeni NAKUPOVALI PASOŠE siromašnog Vanuatua

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Sumnjivi” biznismeni NAKUPOVALI PASOŠE siromašnog Vanuatua

  Više od 2.000 ljudi, među kojima gomila diskreditovanih poslovnih ljudi i pojedinaca sa policijskih poternica, kupilo je tokom prošle godine pasoše pacifičke države Vanuatu kroz osporavani koncept “zlatnog pasoša”, otkriva britanski Gardijan.

  Tako je njima, kao državljanima ovog malog arhipelaga sa oko 200.000 stanovnika, zahvaljujući bezviznom režimu, otvoren put ka 130 zemalja, uključujući Evropsku uniju i Veliku Britaniju.

  Osim toga, ova ostrvska zemlja poznata je i kao poreski raj, što je i te kako značajno s obzirom na to da mnogi od novih državljana poseduju i veliko materijalno bogatstvo.

  Takozvani “zlatni pasoš” podrazumeva da pojedinci, a neretko i članovi njihovih porodica, zbog zasluga za razvoj zemlje kao nagradu dobiju njeno državljanstvo.

  U slučaju Vanuatua, cena pasoša je 130.000 dolara, ceo postupak traje malo više od mesec dana i nije potrebno čak ni da novopečeni državljanin kroči na teritoriju zemlje.

  Po ovom osnovu građani Vanuatua postali su, između ostalih, biznismen iz Sirije protiv čijeg su poslovanja Sjedinjene Američke Države uvele sankcije, zatim jedan sumnjivi severnokorejski političar, italijanski biznismen optužen za iznudu protiv Vatikana, bivši član moto bande iz Australije, te braća iz Južne Afrike optužena za pljačku kriptovaluta vrednu 3,6 milijardi dolara.

  Od oko 2.200 stranaca koji su tokom prošle godine stekli pasoš Vanuatua, više od polovine su Kinezi, zatim po brojnosti slede državljani Nigerije, Rusije, Libana, Irana, Libije, Sirije i Avganistana. Iz SAD je njih 20, zatim šest iz Australije i nekolicina iz Evrope.

  Komentarišući navode Gardijana da mnogi novopečeni državljani imaju sumnjive poslove ili optužbe za krađu, prevare i korupciju, zvaničnik Vanuatua kazao je da ukoliko protiv nekog od njih postoji osuđujuća presuda, pasoš može da im bude oduzet.

  Podaci pokazuju da je Vanuatu, koji je nezavisnost od Francuske stekao tek pre 41 godinu, jedna od najsiromašnijih država sveta.

  Prema statistici Svetske banke, BDP po glavi stanovnika iznosi svega 2.780 dolara. Procenjuje se da je prodaja pasoša činila čak 42 odsto svih državnih prihoda prošle godine.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE