"SUNCOKRETANJE" CENE: Proizvođači o kartelu, otkupljivači o oprezu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “SUNCOKRETANJE” CENE: Proizvođači o kartelu, otkupljivači o oprezu

  Proizvođači suncokreta u Srbiji u razgovorima sa predstavnicima Komisije za zaštitu konkurencije obrazložili njihove sumnje da su se otkupljivači udružili u kartel i dogovorili o jedinstvenoj ceni od 28,50 dinara za kilogram.

  Prošle godine najveći otkupljivači, uljare i fabrika stočne hrane, kao i izvoznici, plaćali su suncokret od 37 do 41 dinar za kilogram, pa su proizvođači zbog smanjenja cene nezadovoljni i prete protestima pred fabrikama ulja.

  Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je za Betu posle razgovora sa predstavnicima antimonopolske komisije da je u toku provera cena na domaćem i svetskom tržištu i da će se, kako im je rečeno, ako se utvrdi da se otkupljivači dogovaraju o otkupnim cenama, što je protivzakonito, pokrenuti postupak protiv uljara.

  Dodao je da će predstavnici proizvođača suncokreta u petak razgovarati sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede.

  Direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” Vukosav Saković rekao je za Betu da se sve cene, pa i cena suncokreta, formiraju na osnovu ponude i tražnje, a da je ponuda te uljarice veća od tražnje.

  “Stvorila se ‘gužva’ na strani ponude i na domaćem i na stranom tržištu, a posledica toga je niža otkupna cena nego prošle godine”, rekao je Saković. Dodao je da su otkupljivači prošle godine “pretplatili suncokret i da su sada oprezni da ne ponove grešku”.

  Predstavnik firme Glenkor koja se bavi otkupom suncokreta u Srbiji Vladimir Radojičić rekao je da je svetsko tržište suncokreta preplavili su proizvođači iz Rusije i Ukrajine, a domaći poljoprivrednici ne žele da ga drže u skladištima, već hoće da ga odmah prodaju i što pre dobiju novac.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE