"SUPER" JAZ: Američki direktori 300 puta PLAĆENIJI od radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “SUPER” JAZ: Američki direktori 300 puta PLAĆENIJI od radnika

  Razlika između plata generalnih direktora u američkim kompanijama i medijan zarade zaposlenih porasla je 2020. godine uprkos pandemiji kovida i naporima da se taj jaz smanji.

  Prosečna plata direktora kompanija iz indeksne korpe “S&P 500” bila je lani 299 puta veća od prosečne plate radnika, prema godišnjem izveštaju najveće sindikalne asocijacije u SAD “AFL-CIO” o zaradama najviših menadžera, navodi se u prilogu tv stanice CNN.

  Naknade za rad izvršnih direktora iznosile su 2020. u proseku, zajedno s bonusima, 15,5 miliona dolara, beležeći porast za više od 260.000 dolara godišnje tokom protekle decenije.

  Istovremeno, prosečan radnik u proizvodnji zaradio je lani 43.512 dolara, što je povećanje od samo 957 dolara godišnje u periodu od 10 godina.

  Ukupna prosečna naknada rukovodilaca američkih kompanija porasla je za više od 700.000 dolara 2020. u odnosu na godinu ranije, pri čemu se jaz između njihovih i radničkih plata povećao sa raspona od 264:1 koliko je iznosio 2019.

  Generalni direktor s najvećim primanjima u 2020. godini bio je Čed Ričison iz kompanije Pejkom (Paycom) koji je primio više od 200 miliona dolara na ime plata i bonusa.

  Na vrhu liste najbolje plaćenih rukovodilaca kompanija nalaze se takođe izvršni direktori Dženeral Elekrika, Redženeron Farmasjutikalsa, Hiltona, T-Mobajla, Najkija, Majkrosofta i “Netfliksa.

  Najveća distrozija u rasponu plata zabeležena je prošle godine u kompaniji Aptiv, pri čemu je odnos zarade između izvršnog direktora i radnika bio 5.294:1.

  Naime, zarada generalnog direktora te kompanije Kevina Klarka iznosila je više od 31 milion dolara prošle godine dok je medijan plata zaposlenih iznosila 5.906 dolara.

  Izvor: Sputnjik, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE