Suprotno SAD: Od Kine dve mlrd. USD za borbu protiv COVID-19

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Suprotno SAD: Od Kine dve mlrd. USD za borbu protiv COVID-19

  Predsednik Si Đinping rekao je da će Kina obezbediti dve milijarde dolara tokom naredne dve godine da bi pomogla suzbijanje pandemije novog koronavirusa.

  Ta najava na video-konferenciji na početku Godišnje skupštine Svetske zdravstvene organizacije potpuna je suprotnost politici SAD koje su najavile da će obustaviti finansiranje SZO, podseća agencija AP.

  Si je rekao da je Kina “najblagovremenije” dostavila SZO i nizu država sve relevantne podatke o epidemiji, uključujući “genetsku sekvencu virusa”.

  “Sa svetom smo bezrezervno delili iskustvo kontrole epidemije i lečenja”, rekao je Si, “učinili smo sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo zemljama kojima je to bilo potrebno”.

  Dve milijarde dolara u naredne dve godine podržaće napore za odgovor na KOVID-19, posebno u zemljama u razvoju, rekao je Si.

  Govoreći o vakcini, Si je dodao da će njen razvoj i raspodela u Kini biti “javno dobro”.

  Predsednik je rekao da podržava predlog za “sveobuhvatno razmatranje globalnog odgovora na pandemiju”, ali tako da to “bude zasnovano na nauci i profesionalizmu i voćstvu SZO, a sprovedeno na objektivan i nepristrasan način”.

  Uprkos tenzijama između Vašingtona i Pekinga, niz država se nada da će Godišnja skupština SZO prihvatiti rezoluciju kojom Evropska unija traži da se što pre oceni postupanje SZO tokom pandemije.

  SZO je 30. januara objavila da je epidemija korona virusa “globalna zdravstvena opasnost”, što je najviši nivo pripravnosti.

  Narednih nedelja SZO je upozorila države da se “smanjuje mogućnost” sprečavanja prenošenja virusa po svetu.

  Međutim, zvaničnici SZO su najpre ponavljali da je prenošenje tog virusa “ograničeno”, zatim su rekli da nije prenosiv kao grip, a potom su govorili da se KOVID-19 širi brže nego grip.

  SZO je pandemiju proglasila 11. marta, tek pošto su od novog korona virusa već umrle hiljade ljudi širom sveta i izbile velike epidemije u Južnoj Koreji, Italiji, Iranu i drugde.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE