Švajcarska ODUSTALA od paketa bilateralnih sporazuma sa EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Švajcarska ODUSTALA od paketa bilateralnih sporazuma sa EU

  Vlada Švajcarske je odlučila da napusti višegodišnje pregovore sa Evropskom unijom o sveobuhvatnom paketu bilateralnih sporazuma, jer dve strane nisu uspele da se dogovore o prekograničnom kretanju građana u traganju za poslom i drugim važnim pitanjima.

  Ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignacio Kasis rekao je da je Vlada obavestila Evropsku komisiju o odluci da napusti pregovore.

  Propast pregovora mogla bi da ima značajne posledice po bogatu alpsku zemlju sa 8,5 miliona stanovnika, okruženu članicama EU.

  U Švajcarskoj živi 1,4 miliona državljana EU, a oko 340.000 radnika u različitim švajcarskim industrijama prelazi granicu kada dolazi na posao.

  Glavni razlog za neuspeh pregovora je zahtev EU da njeni građani imaju pun pristup švajcarskom tržištu rada, uključujući one koji traže posao, čemu se Švajcarska usprotivila.

  Kasis je rekao da se Švajcarska nada da će ostati blizak partner Unije, sa kojom ima više od 100 bilateralnih sporazuma, ali je ukazao da njegova zemlja zaslužuje poštovanje koje joj EU nije ukazala.

  Evropska komisija je izrazila žaljenje zbog jednostrane odluke Švajcarske, navodeći da je cilj pregovora bio obezbeđivanje da isti uslovi važe za svakog ko ima pristup jedinstvenom tržištu EU.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE