Svaki deseti kupac bar jednom kupio "lažnjak" preko interneta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svaki deseti kupac bar jednom kupio “lažnjak” preko interneta

  Evropska kancelarija za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pokrenula je kampanju kako bi podigla svest o lažnim proizvodima koji se prodaju putem interneta.

  Njihovo istraživanje pokazuje kako je gotovo svaki deseti Evropljanin bio najmanje jednom žrtva kupovine krivotvorenog proizvoda. Takva roba čini gotovo sedam odsto ukupnog uvoza EU u vrednosti od 121 milijardu evra.

  Ovaj problem zahteva hitnu, snažnu i koordiniranu akciju i nedavno je ponovo uvršćen u jedan od 10 glavnih prioriteta EU u borbi protiv organizovanog kriminala, izjavio je izvršni direktor EUIPO Kristijan Arsambo.

  Kako bi podigli svest o vrednosti intelektualne svojine, pokrenut je i program “Osnažene ideje za biznis” s fondom od 20 miliona evra. Iz tog budžeta biće subvencionisane usluge ocenjivanja intelektualne svojine i troškovi prijave, dizajniranja i registrovanja žigova.

  Izveštaj pokazuje da je najviše prevarenih potrošača bilo u Istočnoj Evropi – 19 odsto Bugara, 16 odsto Rumuna i 15 procenata Mađara izjavilo je da su na prevaru kupili “lažnjak”.

  Prema pisanju Jutarnjeg lista, ovo je takođe reklo i sedam odsto anketiranih Hrvata, tri procenta Danaca i dva odsto Šveđana.

  Podaci Evrostata pokazuju da je od 89 posto građana EU koji koriste internet, čak 72 odsto njih najmanje jednom nešto kupilo prošle godine preko interneta, a trećina kaže da nisu bili sigurni da li je proizvod koji su dobili bio original.

  Ovaj dugogodišnji problem još je više narastao tokom pandemije jer takvi kanali prodaje pogoduju razvoju ilegalne trgovine falsifikatima.

  Za dve godine u Srbiji uništeno milion faldifikata

  Svako četvrto malo i srednje preduzeće u Evropi pretrpelo je štetu zbog povrede prava intelektualnog vlasništva, i to kroz gubitak prometa, narušavanja ugleda i konkurentnosti.

  Prema podacima Uprave carina Srbije, u 2019. i 2020. godini zbog sumnje u povredu prava intelektualne svojine zadržano je oko 800.000 različitih proizvoda, dok je u te dve godine uništeno više od milion različitih falsifikata i čak 4,5 tona tekstilne metraže.

  Do maja ove godine po istom osnovu zadržano je više od 100.000 različitih, uglavnom tekstilnih proizvoda, dok je u ovom periodu uništeno gotovo 250.000 falsifikata.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE